Spania a aprobat, vineri, un plan de 99 de miliarde de euro, destinat restructurării băncilor şi prevenirii extinderii la marile instituţii financiare a lipsei de încredere legate de solvenţa băncilor mici.

Fondul va începe cu un capital de nouă miliarde de euro, având posibilitatea de a împrumuta, ulterior, de zece ori suma iniţială, informează Mediafax.

Executivul spaniol a aprobat înfiinţarea Fondului pentru Restructurarea Ordonată a Băncilor, după ce prăbuşirea sectorului imobiliar a condus la un avans rapid al creditelor neperformante.

„Unele instituţii ar putea avea probleme în cazul continuării crizei financiare internaţionale”, a declarat ministrul Economiei, Elena Salgado.

Legea urmează să primească aprobarea Parlamentului, însă, întrucât prevederile acesteia au fost, deja, negociate cu principalul partid de opoziţie, adoptarea este considerată o formalitate.

Sistemul bancar din Spania a fost afectat foarte puţin de prima fază a crizei financiare, care a condus la intervenţia guvernelor pentru salvarea băncilor în Europa de Vest şi SUA. Noul fond ar urma să fie controlat de Banca Spaniei.

Marile instituţii financiare spaniole, ca Santander sau BBVA sunt solide, însă mai multe bănci de dimensiune medie ar putea necesita sprijin, a precizat guvernatorul băncii centrale.

Compania de consultanţă PriceWaterhouseCoopers se aşteaptă ca sistemul financiar spaniol să enecesite recapitalizări în valoare de 25-70 de miliarde de euro.

SURSA: Mediafax