Pe baza asigurărilor ferme primite de la autorităţile spaniole de resort, misiunea diplomatică precizează că în 2013 nu vor fi introduse cerinţe noi sau condiţii specifice diferite de cele solicitate până în prezent pentru reglementarea accesului cetăţenilor români pe piaţa spaniolă a forţei de muncă.

Spania a solicitat Comisiei Europene aprobarea prelungirii restricţiilor, iar executivul comunitar a aprobat cererea guvernului spaniol la 21 decembrie. Restricţiile în vigoare de la 22 iulie 2011 se vor aplica şi în cursul anului 2013, respectiv până la 31 decembrie 2013, data la care expiră perioada tranzitorie pentru accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din toate ţările membre UE. Pe scurt, românii care la data menţionată nu figurau înregistraţi ca angajaţi, şomeri, sau în căutarea unui loc de muncă au nevoie de autorizaţii de lucru pe piaţa forţei de muncă din Spania.

Această măsură, aplicată cu caracter excepţional, a fost motivată de autorităţile spaniole exclusiv pe seama situaţiei de o gravitate fără precedent ce se înregistrează pe piaţa forţei de muncă din Spania. Ambasada României de la Madrid informează, pe baza asigurărilor ferme primite de la autorităţile spaniole de resort, că în 2013 nu vor fi introduse cerinţe noi sau condiţii specifice diferite de cele solicitate până în prezent pentru reglementarea accesului cetăţenilor români pe piaţa spaniolă a forţei de muncă. Aşadar, este vorba de extinderea cu un an a aplicării regimului de restricţionare deja existent (în vigoare de la 22 iulie 2011), nu de introducerea unui nou regim de restricţii.

Pe de altă parte, Ambasada semnalează faptul că românii trebuie să sesizeze orice posibile cazuri de aplicare necorespunzătoare a prevederilor restricţiilor. Ambasada şi autorităţile române competente vor continua să monitorizeze permanent şi cu cea mai mare atenţie aplicarea corectă a normelor de implementare a restricţiilor, pentru a evita apariţia de situaţii în care să fie afectate drepturile cetăţenilor români, prin eventuale cazuri de aplicare deficitară sau abuzivă a cadrului normativ privind restricţiile.

La solicitarea părţii române, s-a convenit ca Grupul bilateral de lucru pe tema restricţiilor, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerelor Muncii din Spania şi România, să continue să funcţioneze şi în 2013, atât pentru clarificarea unor aspecte tehnice care pot interveni pe parcursul aplicării măsurilor menţionate, cât mai ales pentru semnalarea promptă, către autorităţile spaniole, a oricăror eventuale cazuri de aplicare eronată a metodologiei, practici neunitare în teritoriu sau eventuale abuzuri, precum şi pentru adoptarea corecţiilor necesare.

Sursa: Agerpres