Produsul Intern Brut al Spaniei a înregistrat un avans de 0,8% în perioada iulie-septembrie 2011, faţă de trimestrul trei din 2010, confirmând estimările analiştilor.

Turismul şi exporturile continuă să reprezinte principalul motor de creştere al economiei, în timp ce consumul gospodăriilor a scăzut semnificativ, din cauza nivelului ridicat al şomajului şi al măsurilor de austeritate, potrivit INE.

În această dimineaţă, bursa de la Madrid a deschis în scădere cu 0,29%, după ce a încheiat şedinţa de ieri cu un declin de 1,61%, iar luni cu un recul de 2,15%.

Tot ieri, spread-ul dintre obligaţiunile spaniole şi cele germane a atins nivelul record de 452,6 de puncte de bază. Ritmul lent de creştere a economiei şi rata ridicată a şomajului, de 21,5%, reprezintă îngrijorări serioase pentru pieţele financiare, care se tem că Madridul nu-şi va putea achita datoriile suverane şi nu-şi va pune în ordine finanţele publice. Mai mult, analiştii susţin că şansele de a atinge obiectivul Guvernului privind o creştere de 1,3% a PIB-ului Spaniei în acest an sunt reduse.

În primul trimestru din 2011, PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,4%, apoi a încetinit la 0,2% în perioada aprilie-iunie 2011. Anul acesta, economia spaniolă va înregistra un avans de 0,8%, potrivit analiştilor.

Previziunile Bruxelles-ului cu privire la economia spaniolă

Conform previziunilor publicate de CE săptămâna trecută, economia spaniolă va scădea din nou la sfârşitul acestui an, iar rata şomajului se va reduce abia în 2013. PIB-ul spaniol va creşte cu 0,7% în 2012, iar în 2013, cu 1,4%, arată CE, după ce a scăzut previziunile de creştere pentru Spania (faţă de 1,5%) din cauza impactului crizei datoriilor, a încetinirii creşterii economiei mondiale, reducerilor din sectorul public şi a procesului de îndatorare a familiilor şi companiilor.

Bruxelles-ul susţine că PIB-ul spaniol va scădea din nou (cu 0,1%) pe durata ultimului trimestru al anului, astfel că economia va rămâne practic blocată în primele luni ale anului viitor. În schimb, ritmul creşterii economice se va accelera începând cu 2013, când CE prevede un progres de 1,4%.

Nivelul şomajului va ajunge la 20,9% anul viitor şi va scădea la 20,3% abia în 2013.

Pentru 2012-2013, Spania va înregistra un deficit de 5,9%, respectiv 5,3% din PIB, în loc de 4,4%, respectiv 3%, aşa cum se angajaseră guvernanţii în faţa Bruxelles-ului. Cu toate acestea, Comisia mai arată că aceste previziuni nu ţin cont de bugetul de pe anul 2012, care încă nu a fost aprobat, din cauza alegerilor generale care au loc în 20 noiembrie, şi nici de alte măsuri de austeritate ce pot fi aplicate de viitorul guvern.

Agerpres