„Cu această valoare nu are sens să le folosim”, a spus unul dintre microbiologii care au analizat testul. Testele cumpărate de Guvern au o sensibilitate de 30% şi aceasta ar fi trebuit să depăşească 80%, au comunicat mai multe laboratoare de microbiologie din spitale importante ale Spaniei, potrivit news.ro

Cine a fabricat testele

Testele rapide sunt fabricate de compania chineză Bioeasy, cu sediul la Shenzhen. Concluzia microbiologilor care au analizat aceste kituri este că trebuie folosite în continuare testele actuale, bazate pe tehnica moleculară PCR, care detectează ARN-ul virusului într-o mostră de exudat naso-faringian. Este o tehnică laborioasă, care necesită echipament specific, iar rezultatul este obţinut în 4 ore.

În schimb, testele rapide funcţionează similar celor de sarcină. Mostra este luată tot din zona nasului sau faringelui, se diluează şi se plasează pe o casetă cu o bandă reactivă, care marchează prin linii rezultatul – pozitiv, negativ sau invalid. În cazul acestei testări, rezultatul este obţinut în 10 sau 15 minute.

Răspunsul ambasadei chineze

Ambasada Chinei în Spania a transmis joi, pe contul de Twitter, că respectivele kituri de teste rapide au fost cumpărate de o firmă fără licenţă. Ministerul Comerţului din China a oferit Ministerului Sănătăţii din Spania „o listă de furnizori clasificaţi”, între care nu se regăsea Bioeasy, a asigurat ambasada, care a adăugat că firma încă nu are „licenţă oficială din partea Administraţiei Naţionale de Produse Medicale din China pentru a îşi vinde produsele”.

Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătăţii, a declarat joi: „Lotul care ne-a parvenit a fost cumpărat de la un distribuitor naţional care ne-a garantat şi era un produs marca CE”.