Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a anunțat luni că „1.060 de dosare, 21 de mape, 14.290 de fișe, 6.644 de role microfilm au fost predate de SRI la CNSAS”, relatează Digi24.

Directorul SRI anunța în octombrie 2017, în cadrul unui discurs la Universitatea de Vest din Timișoara, că va avea loc o reevaluare a tuturor dosarelor care mai sunt în arhiva centrală a Serviciului.

„Generația dumneavoastră are dreptul să cunoască și să înțeleagă trecutul pentru a putea construi împreună viitorul”, a mai spus Hellvig.

Hellvig a spus că SRI a încheiat legătura cu „trecutul nefast de dinainte de 1989” și va continua colaborarea cu CNSAS.

„În ciuda numeroaselor afirmații vehiculate deliberat, pot spune cu toată responsabilitatea că SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989 și că întreaga activitate este guvernată de principii și valori pe care le respectăm în orice împrejurare, dintre acestea poate cele mai importante sunt legea și securitatea cetățeanului. (…) Au trecut 32 de ani atunci, au trecut 30 de ani de evenimentele de la Brașov din 1987. Și sunt de acord că trebuie odată făcută lumină în aceste cazuri. Eu voi face tot ce ține de mine pentru acest lucru. Vă anunț în premieră că am finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS și anume documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele de Consiliu referitoare la cadre stabilite prin sentințe judecătorești ca fiind lucrători ai Securității”, a spus Hellvig.