"Am fi serios îngrijoraţi dacă dezbaterea cu privirie la majorarea plafondului datoriei ar reveni pe masa discuţiilor şi ar trebui să reluăm totul de la început. Acest lucru ar fi un element negative", a declarat directorul pentru ratinguri suverane de la Standard & Poor’s, David Beers, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

John Boehner susţine o strategie în doi timpi care acordă Trezoreriei autorizaţia de a se împrumuta din nou până la începutul anului următor, după care Congresul ar urma să voteze din nou în primăvară o nouă majorare a plafonului de îndatorare. Preşedintele Barack Obama se opune însă unei astfel de soluţii pentru că ar majora plafonul de îndatorare doar pentru câteva luni.

David Beers a mai apreciat că ideea de a stabili o ierarhie în rambursarea datoriilor guvernului federal american pentru a evita intrarea în incapacitate de plată ar avea efecte negative asupra economiei. Directorul S&P a recunoscut că teoretic este posibilă o ierarhizare care ar da prioritate plăţii datoriilor faţă de alte obligaţii ale guvernului, în timp ce negocierile cu privire la majorarea plafonului de îndatorare continuă la Washington. "Însă trebuie să fim conştienţi de ce ar însemna acest lucru, ar însemna un şoc fiscal foarte brusc care cu cât ar dura mai mult s-ar propaga mai puternic în întregul sistem. Acest lucru ar fi foarte negativ pentru economie", a avertizat David Beers.

La data de 14 iulie, Standard & Poor’s a pus ratingul SUA sub supraveghere cu implicaţii negative, avertizând că ar putea retrograda ‘AAA’ atribuit SUA dacă parlamentarii democraţi şi republicani nu vor reuşi să cadă de acord asupra unui plan de reducere a deficitului. David Beers a declarat pentru CNBC că Standard & Poor’s va evalua acest plan atunci când va fi prezentat, dar a adăugat că vrea să se asigure că planul va fi implementat înainte de a lua o decizie cu privire la ratingul SUA.

Sursa: Agerpres