Evenimentele din Ucraina au pus în umbră criza politică şi economică din Turcia, dar problemele din această ţară nu s-au diminuat, relatează New York Times.

Lira s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, oponenţii politici ai premierului Recep Tayyip Erdogan continuând acuzaţiile de corupţie la adresa guvernului, cu mai puţin de o lună înainte de alegerile locale.

În perioada în care capitalul străin intra liber în Turcia şi alte ţări emergente, banii au fost folosiţi pentru bunuri de consum şi proprietăţi imobiliare şi nu pentru dezvoltarea unor afaceri care ar fi susţinut o dezvoltare durabilă.

Marea problemă cu care se confruntă Turcia este haosul politic şi financiar care ar putea fi provocat de datoriile de consum uriaşe, în condiţiile devalorizării lirei şi retragerii investitorilor străini, care lasă ţara să se descurce cu mijloace proprii.

Mare parte din creşterea economică rapidă înregistrată de Turcia în ultimul deceniu a provenit din cheltuielile de consum finanţate prin credite.

SURSA: mediafax.ro