S&P a avertizat că există o şansă din trei ca ratingul de credite 'AAA' atribuit Finlandei să fie retrogradat în următorii doi ani, deoarece Guvernul de la Helsinki nu a reuşit să stopeze creşterea datoriei. Agenţia estimează că Finlanda va înregistra o creştere medie de 1% în perioada 2014-2016, după ce iniţial prognozase un avans de 1,4%.

'Rata lentă de creştere reflectă dezechilibrele demografice şi economice adânci care afectează eforturile Guvernului de a obţine consolidarea fiscală. Considerăm că există riscuri la adresa creşterii economiei şi a implementării politicilor fiscale', apreciază analistul Maria J. Redondo de la S&P.

Guvernul a revizuit în jos estimările de creştere a economiei în acest an, la 0,5%, de la 0,8%, deoarece sancţiunile impuse Rusiei afectează redresarea economiei finlandeze. Aproximativ 10% din exporturile Finlandei merg spre Rusia.

'Economia rămâne vulnerabilă la orice încetinire a activităţii economice la nivel global în zona euro şi în rândul principalilor parteneri comerciali, cum ar fi Rusia', se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Ministerul de Finanţe din Finlanda estimează că datoria guvernamentală a ţării va depăşi anul viitor pragul de 60% din PIB stabilit de UE, de la aproximativ 59,8% în 2014.

În zona euro, Germania, Luxemburg şi Finlanda beneficiază de un rating de top 'AAA' atribuit de S&P, după ce Olanda a pierdut acest calificativ în noiembrie 2013.

În prezent, doar 10 ţări din întreaga lume, dintre care şapte în Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elveţia, Germania, Luxemburg şi Finlanda) mai beneficiază de un rating 'AAA' din parte tuturor celor trei mari agenţii de evaluare financiară: Standard & Poor's, Fitch şi Moody's. AGERPRES