De asemenea agenţia a atribuit ratingului Spaniei o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă retrogradare. Revizuirea în scădere a ratingului suveran al Spaniei va creşte costurile de împrumut ale ţării deoarece investitorii vor cere probabil rate mai ridicate ale dobânzilor pentru a compensa riscul mai ridicat cauzat de retrogradare.

Anunţul S&P de revizuit în scădere a calificativului Spaniei nu reprezintă o surpriză deosebită, după ce agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat în februarie ratingul Spaniei, tot cu două trepte.

S&P estimează că economia Spaniei se va contracta anul acesta cu 1,5%, faţă de prognoza anterioară ce indica o creştere de 0,3%. Pentru 2013 agenţia se aşteaptă la un declin al economiei spaniole de 0,5%, după ce în estimarea precedentă indica un avans de 1%.

Totodată S&P a avertizat asupra situaţiei din Europa: ‘În opinia noastră, strategia de gestionare a crizei europene a datoriilor suverane continuă să fie lipsită de eficacitate. Credem că condiţiile de creditare şi perspectiva economică a Spaniei s-ar putea deteriora şi mai mult faţă de estimarea noastră precedentă dacă nu vor fi aplicate măsuri efective în zona euro care să sprijine încrederea investitorilor şi stabilizarea intrărilor de capital’.

Săptămâna trecută randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole pe 10 ani au trecut pentru prima dată peste pragul de 6%, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la capacitatea autorităţilor de la Madrid de a ţine deficitul bugetar sub control.

Banca Centrală a Spaniei a anunţat că ţara este în recesiune tehnică deoarece economia s-a contractat cu 0,4% în primul trimestru, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un declin de 0,3%. Scăderea de la începutul acestui an ar putea da startul a ceea ce economiştii se tem că ar putea fi un declin prelungit, deoarece Madridul implementează măsuri dure de austeritate, iar guvernul estimează pentru acest an o contractare a Produsului Intern Brut de 1,7%.

În 2011 economia a înregistrat o creştere de 0,7%, comparativ cu un declin de 0,1% în 2010.
SURSA: Agerpres