Unii analisti estimau ca Soros castiga 4.000 de dolari pe minut. In 1992, Soros „a spart Banca Angliei”. A pariat pe lira sterlina, si, cand nimeni nu se astepta, cresterea spectaculoasa a monedei britanice i-a adus 1.000.000 de dolari. Intr-o zi. Cativa ani mai tarziu, pierdea doua miliarde de dolari in criza economica din Rusia. Dintr-o avere careia cu greu i-ai putea tine socoteala, a sustinut cu mai mult de trei miliarde ceea ce el numeste societatea deschisa, in toata lumea. La sfarsitul anului trecut, publicatia „Forbes” ii estima averea ramasa la 6,9 miliarde dolari, din care va continua sa cheltuiasca pentru activitati filantropice. In ciuda zvonurilor, Soros nu se retrage din Romania. Spre deosebire de tarile aproape integrate in UE – Polonia, Cehia, Ungaria – in Romania Soros va continua sa sustina, in urmatorii cativa ani, programele. El crede ca economia nu poate functiona fara o societate democratica si ca oamenii trebuie sa constientizeze in ce fel de societate traiesc. Averea sa: libertatea pe care i-au dat-o banii, ideile sale, cartile publicate. Publicatia britanica „The Guardian” l-a numit „om
bogat, om intelept”. A venit in Romania pentru a lansa in limba romana cea de-a sapte sa carte, „Soros despre globalizare”. Intr-un interviu in exclusivitate pentru Capital, Soros isi arata ingrijorarea fata de evolutia capitalismului global.

Capital: Globalizare versus micile afaceri: micul magazin din colt da faliment din cauza supermarketului de peste drum. Cum anticipati viitorul afacerilor mici in concurenta cu marile companii?
George Soros: Cred ca afacerile mici sunt rudele dezavantajate din cauza ca pietele internationale de capital sunt mult mai deschise sa acorde capital pentru corporatiile mari, multinationale.
Cred ca este necesar sa se ia masuri speciale pentru a corecta aceasta disproportie si sa fie incurajate companiile mici si mijlocii, in mod special in economiile in tranzitie.

Capital: Este necesar sa fie incurajate?
George Soros: Da, este necesar, pentru ca este de dorit sa incurajezi cresterea interna in locul cresterii exporturilor. Exista limite pentru tarile in curs de dezvoltare in ceea ce priveste dezvoltarea lor prin cresterea exporturilor. Nu ma refer numai la Romania, ci ma gandesc la toate tarile care produc materii prime. Cererea pentru materii prime este inelastica si cu cat produc mai mult, cu atat preturile scad. tari precum Kenya au de suferit pentru ca pretul cafelei s-a dus in jos, astfel incat aceste tari au nevoie de cresteri interne.
In primul rand, trebuie eliminate regulile care impiedica dezvoltarea afacerilor, trebuie simplificate inceperea si derularea unei afaceri, dar, la fel de important, sa se creeze conditii pentru a face creditele accesibile.

Capital: Este aceasta o problema?
George Soros: Prin deschiderea pietelor financiare, sistemul bancar comercial a devenit in mod semnificativ international. Bancile internationale comerciale raspund tot mai mult nevoilor de credit ale corporatiilor transnationale, dar nu sunt concepute pentru a furniza credite mici. In prezent, sunt foarte angrenat in a incerca sa incurajez ceea ce am numit banci sociale (social banking). Acestea furnizeaza credite pentru IMM-uri, microcredite.

Capital: Ati vorbit de acestea pe larg in cartea dvs.
George Soros: Am vorbit despre acestea in carte, poate cartea nu i-a convins pe altii, dar pe mine m-a convins, astfel incat suntem aici si pentru a ma angaja intr-un mod practic.

Capital: Ati sustinut cu 114 milioane de dolari dezvoltarea societatii deschise in Romania. De ce?
George Soros: Pentru ca am realizat cat de important este pentru oameni in ce fel de societate traiesc. si pentru ca am avut resurse, vreau sa ajut tarile care au trait sub regimuri foarte autoritare, cum a fost regimul Ceausescu in Romania, pentru a face tranzitia mai democratica, decenta. Cred ca este foarte important pentru economie. In opinia mea, sunt doua surse de saracie si nefericire in lume: locatie proasta si guvernare proasta. Nu poti face nimic in ceea ce priveste pozitionarea, dar poti sa faci ceva in privinta guvernarii.

Capital: Credeti in facilitatile fiscale pentru IMM-uri?
Poate cateva concesii in privinta taxelor, dar nu atat de mult. Cred ca trebuie sa evitam subventiile pe cat posibil. Cred ca trebuie utilizate mijloacele comerciale, creditul, ceea ce este o forma de subventie.
Capital: Ati criticat Fondul Monetar International: „banii FMI sunt folositi pentru a salva o tara dupa ce s-a declansat criza”. Ce credeti despre reteta FMI pentru Romania”?
George Soros: Nu stiu foarte multe despre situatia in Romania, dar, din putinul pe care il stiu, poate ca FMI este prea rigid in Romania.

Capital: Ce calitati personale v-au ajutat cel mai mult sa creati cel mai mare fond de investitii in lume?
George Soros: Cred ca simtul critic si vointa de a recunoaste cand fac o greseala.

Capital: Cum ati reusit?
George Soros: Prin… nu stiu, nu stiu raspunsul.
Capital: Ce le-ati spune tinerilor care cauta sa se realizeze in strainatate?
George Soros: Este foarte mult o chestiune de regim in Romania. Acest fapt da masura a tipului de guvern pe care il aveti in Romania, daca este capabil sa atraga oamenii care merg sa fie educati in strainatate.

Capital: Sunteti cunoscut ca omul care „a dat spargere” la Banca Marii Britanii. Ce a insemnat acest lucru?
George Soros: Nu a fost nimic foarte special, a fost una dintre multele investitii sau speculatii la care am participat. Dar am dorit sa vorbesc despre actiunile mele, pentru ca eram interesat sa devin mai cunoscut, pentru a ajuta cu ideile mele societatea civila, astfel incat le-am folosit ca o platforma. Pentru ca oamenii respecta pe cineva care a facut multi bani.

Capital: Ce inseamna banii pentru George Soros?
George Soros: Banii, in primul rand, imi dau libertatea sa fac ceea ce vreau. Banii inseamna de asemenea putere, dar nu sunt atat de interesat de putere.

Capital: Ati fost si sunteti printre cei mai bogati oameni de afaceri din lume, in topul Forbes sunteti pe locul 30. Cat este de important ca afacerile sa fie mentinute si dezvoltate in continuare?
George Soros: Este foarte important, pentru ca intreaga mea retea de fundatii depinde de castiguri, de castigurile mele. Din acest punct de vedere e important.

Capital: Ati prezis criza economica actuala acum cativa anii, ce credeti ca se va intampla in urmatoarea perioada?
George Soros: Cred ca intreaga situatie globala financiara este destul de ingrijoratoare. Ceea ce ma ingrijoreaza este ca autoritatile nu au deschiderea sa recunoasca aceste slabiciuni si sa ia, prin politici, masuri pentru a le corecta.

Capital: Ati fost acuzat ca ati influentat evolutia pietelor. Cat de justificate sunt afirmatiile?
George Soros: Nu cred ca am influentat pietele deloc. Implicarea mea in lira sterlina, speculatiile cu Banca Angliei i-au determinat pe oameni sa acorde multa atentie ideilor mele, astfel incat mi-am facut un scop din a fi atent sa nu influentez pietele prin ceea ce spun.

Capital: Cine din familia dvs. va calca pe urme?
George Soros: Spre surprinderea mea, fiul meu cel mare a fost singurul dintre toti managerii cu care lucrez in fondul meu care a facut bani in acest an.

Capital: Cum v-a sprijinit familia?
George Soros: Copiii mei au fost putin suparati ca i-am neglijat.
Capital: si sotia?
Gerge Soros: Sotia mea m-a sustinut foarte mult, ea a fost administratorul retelei de fundatii in primii ani, cand nu aveam un personal angajat. Ea a facut treaba.

Carte de vizita

· 1930: Se nastea George Soros, la Budapesta, intr-o familie de evrei
· 1947: La 17 ani, supravietuia regimului nazist si parasea Ungaria comunista
• 1952: Ajuns in Anglia, a absolvit London School of Economics (LSE). Ca student, Soros a cunoscut filozofia lui Karl Propper, ale carui idei l-au influentat profundr
• 1956: Se muta in SUA, unde incepe sa acumuleze o avere uriasa fondand Quantum Fund. Acesta este cel mai profitabil dintre toate fondurile existente in lume (crestere medie anuala de 31% in cei peste 30 de ani de existenta).r
• 1979: Incepe primele activitati filantropice, sub forma de burse la Universitatea din Cape Town pentru studentii de culoare din Africa de Sud r
• 2000: S-a retras din conducerea activa a afacerii.r
• Carti: „Soros despre Globalizare” (2002), „Alchimia Finantelor”, „Deschiderea sistemului sovietic”, „Garantand democratia”, „Criza capitalismului global – societatea deschisa in pericol”.