Conform art. 77 din actul normativ menţionat, "mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către parchet sau de instanţa de judecată, după caz, prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului".

În acelaşi articol se precizează că suspendarea durează până când primarul părăseşte arestul preventiv.

Luni, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată contestaţia lui Oprescu şi a menţinut decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, dată pe 7 septembrie de Tribunalul Bucureşti.

Procesul a durat aproximativ şapte ore. La final, avocatul lui Oprescu, Alexandru Chiciu, a spus că primarul a declarat în sala de judecată că nu a luat niciodată mită şi că a fost avertizat de foarte mult timp că i se pregăteşte ceva.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti se va reuni cel mai probabil marţi pentru a desemna un viceprimar care să preia atribuţiile primarului general, în condiţiile în care Tribunalul Bucureşti a comunicat prefectului hotărârea privind arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul Cornel Pieptea.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu", arată DNA. AGERPRES