Vânzările la nivel mondial de telefoane mobile au scăzut cu 2,3 procente, în timp ce vânzările de smartphone au crescut cu 42,7 procente, în trimestrul al doilea din 2012, conform datelor companiei de cercetare Gartner. Conform datelor firmei de cercetare, vânzările de smartphone au reprezentat 36,7 la sută din vânzările totale de telefoane mobile.

Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume este Samsung, iar în ţara noastră, tot sud-coreenii fac legea. "Din două smartphone-uri care se cumpără în România unul este Samsung. Avem o gamă extrem de largă pe acest segment",potrivit lui Sorin Manea, directorul diviziei telecom a Samsung.
Samsung S III, vârful de gamă, a performat extraordinar în ţara noastră. "În prima lună de la lansarea am vândut cu 25% mai mult decât previzionasem noi. Previziunile noastre erau extrem de ridicate", afirmă Manea.  Managerul evită să dea cifre însă confirmă că este vorba de zeci de mii de unităţi.

În ceea ce priveşte modelul Samsung S II, acesta se vinde constant în continuare. "Nu am perceput o scădere. Cu SIII nu am făcut decât să atragem şi mai mulţi clienţi în zona de smartphone şi către Samsung. Studii recente ne-au arătat că tinerii vor smartphone-uri de la Samsung. Produsele noastre sunt extrem de apreciate de către aceştia. La începutul lunii viitoare va ajunge în ţară şi Samsung Galaxy Note 2", precizează Manea.

Managerul Samsung estimează piaţa locală de smartphone-uri la un milion de unităţi şi preconizează că telefoanele inteligente le vor depăşi ca volum pe cele tradiţionale în a doua jumătate a anului viitor.

"Piaţa pe feature phone este în continuare mai mare, însă smartphone-urile cresc constant. În ţara noastră, smartphone-urile vor depăsi ca volum telefoanele tradiţionale în a doua jumătate a anului viitor. Acum smartphone-urile reprezintă 20% din piaţa totală. Către finalul anului mă aştept la o cotă de 30%, cu un salt mare în decembrie", declară Manea.

Legat de tehnologia 4G, sud-coreenii sunt pregătiţi. În cazul în care cei de la Vodafone sau de la Orange vor lansa o reţea 4G la sfârşitul acestui an, Samsung va aduce terminale compatibile. "În alte pieţe unde această tehologie este implementată, livrăm astfel terminale. Când piaţa o va cere, noi suntem pregătiţi, avem portofoliul dezvoltat", afirmă Manea.

Piata de smartphone-uri este extrem de competitivă, iar pentru ramâne în vârf Samsung îşi îmbogăţeşte portofoliul cu terminale care rulează diferite sisteme de operare. "Politica noastră este să oferim consumatorului o gamă cât mai largă de produse. Avem în portofoliu şi vom avea terminale care folosesc sistemul de operare Microsoft. În trecut am avut terminale ce utilizau Symbian, am dezvoltat un sistem de operare propriu şi folosim Android, de la Google. Nu văd nicio problemă din punctul acesta de vedere", spune Manea.

Despre piaţa de tablete şi procesul cu Apple

Dacă pe segmentul de smartphone-uri Samsung este lider detaşat, nu acelaşi lucru se întâmplă pe piaţa de tablete. Samsung este în top trei, potrivit lui Manea care adaugă că această piaţă este una nouă, în formare, în care compania investeşte în prezent pentru a o educa. "E o piaţă volatilă. Sunt produse care apar pentru o lună în piaţă după care dispar. Aşteptăm ca lucrurile să se aşeze.  Ceea ce vă pot spune este că avem cel mai bun produs în segmentul acesta. Se numeşte Galaxy Note 10.1. Este cel mai inovativ produs şi nu are competiţie. Sunt ferm convins că utilizatori care vor ajunge să îl utilizeze vor înțelege avantajele pe care le oferă acest produs" conchide Manea. Piaţa de tablete din ţara noastră este estimată de managerul Samsung la 150.000 de unităţi.
În ceea ce priveşte procesul de peste Ocean dintre Samsung şi Apple, Manea a declarat că acesta nu afectează în niciun fel piaţa locală.  "În clipa de faţă nu ştim ce se va întâmpla, sunt numai speculaţii, nu cred se vor interzice telefoanele Samsung. Pe mine mă deranjează faptul că clientul final este restrâns în decizia de a achiziţiona un produs sau altul", încheie managerul Samsung.

Scurt CV

Sorin Manea
40 ani
Lucrează de 4 ani la Samsung.
Înainte a lucrat cinci ani la Siemens şi alţi cinci ani la Global Net.