Sorin Grindeanu, despre situația de la ANAF

Sorin Grindeanu a comentat reacțiile generate de declarația președintelui, menționând că a observat puncte de vedere diferite: unii susțin că implicarea nu este necesară, în timp ce alții argumentează că problema evaziunii fiscale este deja inclusă în strategia națională de apărare.

El consideră că orice reglementare sau îmbunătățire ar trebui realizată prin lege, subliniind că acesta este parcursul firesc.

”Am văzut foarte multe puncte de vedere după această declaraţie a domnului preşedinte. Pe de o parte, argumente prin care nu se întâmple această implicare, alţi colegi îmi spun, sau alte argumente citite, îmi arată că această problemă, adică evaziunea fiscală, este deja în strategia naţională de apărare a ţării. Adică putem să facem anumite reglementări, evident, şi să îmbunătăţeşti lucrurile, dar eu cred că acele lucruri se fac prin lege. Şi cred că ăsta e pasul normal”, a declarat acesta.

Oficialul a subliniat că, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale este deja inclusă în strategia națională de apărare, ar putea fi necesare clarificări suplimentare pentru a stabili modul concret în care această luptă trebuie abordată și reglementată

Președintele interimar al PSD a subliniat că, în opinia sa, cei care nu își îndeplinesc atribuțiile trebuie înlăturați din funcție, fără loc pentru compromisuri sau negocieri, cât timp el are responsabilitatea conducerii. A adăugat că respectarea legii este obligatorie pentru toți, inclusiv plata impozitelor, iar sancțiunile ar trebui aplicate atât evazioniștilor, cât și celor care nu și-au făcut datoria de a-i controla.

”Cine nu-şi face treaba, trebuie să plece acasă. Nu există aici nuanţe şi nu există negocieri, din punctul meu de vedere, atâta timp cât am această responsabilitate. Cine nu respectă legea, asta însemnând inclusiv plata impozitelor, trebuie să plătească. Şi trebuie să plătească şi cei care eventual n-au considerat necesar să controleze aceste companii care fac această evaziune”, a spus acesta.

Reforma fiscală nu a fost realizată deoarece nu a existat un consens politic

Sorin Grindeanu a explicat că reforma fiscală nu a fost realizată deoarece, în cadrul fostei coaliții de guvernare, nu a existat un consens politic. Unele măsuri nu au fost agreate de unii parteneri din coaliție, altele nu au fost susținute de formațiunea sa.

Întrucât anul electoral a impus o perioadă prelungită de alegeri, s-a convenit ca modificările fiscale să fie amânate până după încheierea acestui context politic. El a subliniat că aceasta este realitatea, contrazicând afirmațiile contrare.

”Făcând parte în general din coaliţie sau conducerea coaliţiei trecute, anumite măsuri n-au fost dorite de anumiţi colegi de-ai noştri. Fiind totuşi într-o perioadă electorală, un an, tot votăm de un an de zile, anumite măsuri fiscale n-au fost dorite de colegi de-ai noştri, altele nu le-am dorit noi şi atunci s-a făcut acest agreement că un an de zile, aceste lucruri, după ce trece toată această perioadă electorală, să fie puse pe hold. Asta este realitatea. Cine spune altceva, nu spune adevărul”, a afirmat Grindeanu.

PSD menține deschise toate variantele politice

În altă ordine de idei, Sorin Grindeanu a declarat că Partidul Social Democrat ia în calcul toate opțiunile politice disponibile, inclusiv posibilitatea de a propune un premier din partea PSD sau, la polul opus, de a trece în opoziție. Liderul interimar a accentuat că, indiferent de evoluțiile politice, prioritatea formațiunii rămâne implementarea măsurilor economice necesare pentru stabilitatea țării.

Sorin Grindeanu a precizat că partidul este deschis să ia în considerare orice scenariu, fie că este vorba despre desemnarea unui premier din partea PSD, fie despre varianta de a merge în opoziție. El a subliniat că, în prezent, prioritatea principală a social-democraților este programul de guvernare și protejarea cetățenilor, în special prin implementarea măsurilor economice propuse.

De asemenea, Grindeanu a afirmat că negocierile nu sunt blocate, iar poziția partidului rămâne aceeași ca săptămâna trecută, când s-a înființat o comisie pentru evaluarea măsurilor fiscale. Mai multe puteți citi aici.