Sorin Grindeanu, despre miza drumului cel mai scurt Gdansk-Salonic
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Sorin Grindeanu a declarat că realizarea Drumului Expres Arad–Oradea, împreună cu autostrada Arad–Timișoara și tronsonul Timișoara–Moravița, reprezintă veriga lipsă din cel mai scurt traseu rutier care leagă Nordul Europei (Marea Baltică) de Sudul Europei (Marea Mediterană).
Traseul propus pornește din Gdansk (Polonia), trece prin Varșovia, Slovacia, Ungaria (Debrețin), România (Oradea, Arad, Timișoara), Serbia (Belgrad) și ajunge în Grecia (Salonic).
„Dacă vă uitaţi pe hartă, este cel mai scurt drum Nord-Sud. Noi trebuie să ne mişcăm foarte repede din acest punct de vedere, fiindcă, altfel, există rute alternative, e adevărat mai lungi, dar există, care unele dintre ele pot să ocolească România, ceea ce nu ar fi în avantajul nostru”, a avertizat Grindeanu.
Detaliile contractului pentru Lotul 1: 2,32 miliarde lei și termen de 24 de luni
Contractul semnat prevede construcția primului lot (33,7 km) al Drumului Expres Arad–Oradea și un drum de legătură de 5,3 km către DN 79 (Salonta). Lucrările sunt realizate de o asociere de constructori români și ucraineni, cu o valoare de 2,32 miliarde lei (fără TVA) și o durată de execuție de 24 de luni, conform contractului de tip FIDIC roșu.
Finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021–2027, iar traseul acestui tronson va include:
-
Un pasaj de 727 m peste calea ferată și DC77;
-
Două parcări echipate fiecare cu 3 stații de încărcare pentru mașini electrice;
-
Patru noduri rutiere, la conexiunea cu Centura Oradea–A3, DC77, DN79 (Gepiu) și DJ 795 (Salonta).

Drumul expres Arad–Oradea, o legătură vitală în Via Carpathia
Proiectul Arad–Oradea are o lungime totală de 120,47 km și este împărțit în trei loturi:
-
Lotul 1: 33,7 km + 5,3 km legătură cu DN79;
-
Lotul 2: 39,7 km + 10 km legătură până la granița cu Ungaria;
-
Lotul 3: 47,07 km + 2,9 km legătură cu zona industrială Arad Vest.
Acest drum expres face parte din coridorul strategic Via Carpathia, care conectează Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Mediterană, un proiect european de infrastructură menit să stimuleze comerțul și mobilitatea pe axa nord-sud a continentului.
Următorul pas e Timișoara–Moravița și legătura cu Belgradul
Ministrul Sorin Grindeanu a adăugat că, în scurt timp, vor fi anunțați câștigătorii licitațiilor pentru loturile Timișoara–Moravița, iar în săptămânile următoare se va intra în faza de atribuire și execuție. Această porțiune este crucială pentru legătura cu Belgradul, continuând traseul strategic spre sudul Europei.
„E o cursă contra cronometru, dacă pot să spun aşa, pe care eu sper ca noi, ca ţară, să o câştigăm”, a afirmat Grindeanu, exprimându-și speranța că toate tronsoanele vor avansa în ritm accelerat.