Center for Insights in Survey Research (IRI), un centru de sociologie provenit din SUA, care este un proiect al International Republican Institute a efectuat un studiu sociologic complex în România, una dintre teme fiind cea politică.
În cadrul sondajului efectual de Center for Insights in Survey Research (IRI), proiect al International Republican Institute, oamenii au fost întrebați ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri cu cine ați vota?”. IRI împarte răspunsurile în două categorii: cei care își exprimă opțiunea de vot și cei care sigur vor merge la vot.
În prima categorie, 26% dintre respondenți au exprimat opțiunea de a vota cu PSD, în timp ce 24% ar vota cu PNL. Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș, ar obține 7% dintre voturi, iar ALDE 6%. USR ar obține 5%, PMP la 3%, PNȚCD 3%, iar UDMR ar obține doar 1%.
Potrivit celei de-a doua categorii, 32% dintre români vor merge sigur la vot pentru a susține PSD dacă duminică vor avea loc alegeri, 29% vor merge să voteze cu PNL, iar Platforma România 100 ar obține 7% dintre voturi. O surpriză ar fi pentru ALDE, PMP și USR, care ar obține doar 4% și se află sub pragul de intrare în Parlament.