La întrebarea cine influenţează cel mai puternic politica europeană, repondenţii consideră că Banca Centrală Europeană dă tonul (cu 39 la sută din totalul răspunsurilor validate), urmată de Comisia Europeană (36 la sută) şi Germania (34 de procente). Potrivit institutului de sondare a opiniei publice infratest-dimap, rezultatele oglindesc actuala situaţie politică din Europa, precum şi puternica prezenţă a celor mai importante instituţii europene în mediile de informare. Statelor aflate în criză, precum Grecia, nu li se atestă o prea mare importanţă la nivel decizional.

 

Importanţa BCE este susţinută şi de simpatizanţii partidelor parlamentare CDU/CSU, SPD şi Verzii ecologişti. Simpatizanţii Partidul Stângii consideră însă că Banca Centrală Europeană este chiar mai importantă decât cred ceilalţi cetăţeni care au participat la sondaj. În privinţa influenţei Germaniei în sistemul decizional european, electoratul conservator şi ecologist este mai convins de importanţa Berlinului, comparativ cu votanţii social-democraţilor şi ai Stângii.

 

Sondajul a fost comandat de Deutsche Welle şi realizat de Institutul de sondare a opiniei publice infratest-dimap în cadrul săptămânii dedicate temelor europene "Încotro se îndreaptă Europa". Sondajul a fost realizat în perioada 17-19 august, pe un eşantion reprezentativ de 1035 de persoane.