În plus, aproape opt din zece români nu au stabilit un loc de întâlnire cu familia, în cazul unui dezastru şi trei din zece lasă geamuri deschise când pleacă de acasă.  

Sondajul, desfăşurat în cadrul celei de-a şasea ediţii a campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”, arată şi că un român din patru şi-a pierdut cheia de la casă, scrie Mediafax.

Datele colectate arată o pregătire redusă pentru cutremur, în condiţiile în care mai puţin de jumătate dintre românii intervievaţi au în casă o trusă de urgenţă în care să fie incluse câteva elemente esenţiale (precum o lanternă, un fluier, câteva provizii, o patură etc.): 15% au o trusă completă, în timp ce 28% deţin doar parţial aceste elemente.

Întrebaţi dacă au atârnate, deasupra patului, tablouri, fotografii înrămate sau oglinzi, deşi acest lucru nu este recomandat, aproape 25% au răspuns afirmativ.

La fel de puţin pregătiţi sunt românii şi pentru incendii, peste 60% dintre respondenţi recunoscând că nu au luat măsuri speciale de prevenţie sau stingere. Doar 12% au declarat că au în casă atât detectoare de fum, cât şi stingător de incendiu, în timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingător de incendiu.

O altă problemă este utilizarea mijloacelor de încălzire sau a instalaţiilor electrice improvizate, unu din zece respondenţi (9,82%) declarând că folosesc, în prezent, astfel de improvizaţii.

Peste jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) au declarat că scot din priză toate aparatele electrice atunci când pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce 36%, doar o parte dintre ele. De asemenea, trei din patru români (75,6%) declară că verifică instalaţiile de utilizare a gazelor şi opresc gazele atunci când pleacă de acasă pentru mai mult timp.

Furturile reprezintă un alt risc la care sunt expuse locuinţele românilor, având în vedere că opt din zece nu au instalate sisteme de alarmă sau sisteme video pentru protecţia casei lor.

 

De asemenea, dacă aproape 70% dintre respondenţi au declarat că închid complet toate geamurile, atunci când pleacă de acasă, peste 28% dintre aceştia lasă geamuri deschise rabatat.

Nu în ultimul rând, aproape trei din zece participanţi la sondaj (28,84%) au declarat că li s-a întâmplat să plece de acasă şi să uite uşa de la intrare descuiată şi/ sau geamurile deschise larg.

Întrebaţi dacă au pierdut vreodată cheia de la casă, aproape 25% au răspuns afirmativ: 13% au optat să schimbe încuietoarea, în timp ce 11% au decis să nu facă acest lucru.

Cea mai mare ameninţare de care se tem românii, atunci când vine vorba de casa lor, este izbucnirea unui incendiu în locuinţa lor sau la vecini (42,14% dintre respondenţi), urmată de cutremur (15,03%), spargerea locuinţei de către hoţi (11,29%), inundarea cu apă din conducte (5,91%), alunecare de teren (3,13%) şi inundaţie din cauze naturale (2,17%). Pe de altă parte, 20,33% au declarat că nu se tem de nicio ameninţare când vine vorba de casa lor.