Acum câteva săptămâni, directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, declara la un post de televiziune că aproximativ 30% dintre cei care călătoresc cu trenul nu îşi cumpără bilet.
Sondajul TVH 2.0 confirmă estimarea sa: circa 44% dintre români au văzut în ultimul an călători mergând "cu naşul". Bărbaţii sunt mai atenţi la fenomen. Astfel, peste jumătate dintre repondenţii de sex masculin (54%) au declarat că au văzut des şi foarte des călători mergând „cu naşul”, iar 34% dintre repondenţii de sex feminin au afirmat că văd des/ foarte des situaţii de acest gen.
Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 30.10 – 6.11. 2012 pe un eşantion de 1042 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de ±3%.
Potrivit directorului CFR Călători, pierderile cauzate de cei care merg pe blat se ridică la circa 150 de milioane de lei anual.
În luna octombrie a acestui an, procurori au emis mandate de aducere  pe numele mai multor angajaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători, suspectaţi că au luat mită de la călători prinşi fără bilet.