Știrile despre produsele de protecție medicală, care se succed în această perioadă la fel de des și ambiguu ca și cele despre descoperirea unui vaccin, generează întrebări din partea demnitarilor la fel de spectaculoase. Un deputat USR solicită niște clarificări de la SRI.

„Solicit public Serviciului Român de Informaţii să îi informeze pe români dacă în ultimele săptămâni au existat state sau persoane care au şantajat sau au pus presiune pe membrii Guvernului României şi care au legat livrarea de echipamente medicale de anumite concesii economice sau politice pe care trebuie să le facă Bucureştiul”, transmite deputatul Lucian Stanciu-Viziteu, membru în comisia de control al SRI.

„În ultimele săptămâni, mai mulţi oficiali români s-au plâns mai mult sau mai puţin public de faptul că statul chinez nu livrează echipamentele şi materialele medicale deşi există contracte semnate în acest sens, ba chiar în unele cazuri plata s-a făcut deja în avans. Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, oficialii români sunt informaţi de faptul că livrarea nu se mai face, fără a primi o explicaţie clară pentru acest lucru”, susţine Viziteu.

Misiunile propagandistice al Chinei

Viziteu arată că presa europeană şi americană a vorbit în ultimele săptămâni despre misiunile propagandistice ale Chinei dar şi despre faptul că acest stat profită de pandemia pe care tot el a generat-o pentru a obţine influenţă politică şi economică în diverse zone de pe glob.

„Presa europeană a vorbit despre faptul că în această perioadă, China face presiuni din ce în ce mai mari asupra unor state europene pentru ca acestea să accepte dezvoltarea reţelei 5 G cu echipamente Huaweii despre care există informaţii şi rapoarte ale serviciilor de informaţii occidentale că ar fi folosite inclusiv în acţiuni de spionaj. În urmă cu doar câteva ore, agenţia britanică MI6 a cerut guvernului britanic să regândească relaţia cu China ca urmare a modului în care aceasta se comportă în actuala criză globală. Aceste suspiciuni şi îngrijorări există în majoritatea statelor membre NATO”, explică Viziteu.

„Românii trebuie să ştie dacă fluxul de aprovizionare cu echipamente medicale a fost afectat în această perioadă de presiunile şi şantajul statului chinez care profită de pandemie pentru a-şi spor influenţa globală”, spune Viziteu.

Deputatul USR aminteşte în final că România este un membru important al comunităţii euro-atlantice şi că statul comunist chinez nu a făcut niciun secret din faptul că doreşte să înlocuiască actuala ordine liberală globală cu propriul model de societate, bazat pe dictatură, minciună şi dispreţ faţă de drepturile şi libertăţile personale şi spune că românii trebuie să ştie adevărul.

„Tocmai de aceea, dacă există aceste informaţii trebuie să fie publice, pentru că doar astfel vom contracara propaganda albă a unor state care acţionează în detrimentul intereselor fundamentale ale României„, încheie deputatul USR.