Primul sistem Patriot din cele şapte achiziţionate – patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre – va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române în a doua parte a acestui an, următoarele trei sisteme urmând a fi livrate până la sfârşitul anului 2022.

Până la această dată, peste 50 de militari din cadrul Forţelor Aeriene au absolvit o serie de cursuri de operare şi mentenanţă pentru sistemul Patriot, organizate în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence din Fort Sill, Oklahoma, precizează MApN într-un comunicat.

Intrarea în dotarea Forţelor Aeriene Române a sistemului Patriot va asigura o capacitate de apărare antiaeriană esenţială pentru ţara noastră, pentru apărarea spaţiului aerian naţional, parte a spaţiului aerian al NATO.
Potrivit Agerpres, România a achiziţionat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

Sistemul Patriot a fost testat şi perfecţionat în luptă de-a lungul a cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operaţional, 17 ţări din întreaga lume deţinând mai mult de 220 de astfel de sisteme.