„Prin automatizarea identificării potențialului pericol, ținta noastră este să producem instrumente pentru prevenirea crimei, aplicarea legii și aplicații militare”, au spus aceștia, adăugând că sunt în căutare de „parteneri strategici” cu care să lucreze pentru implementarea produsului, potrivit mintpressnews.com

Reacția publică nu a fost tocmai bună. Oamenii au ținut să scoată în evidență lucruri precum „cei 20% care sunt urmăriți constant de polițiști pentru că au față de criminal” sau faptul că „societatea încearcă să înlăture ideea de criminal înnăscut de secole”. Reacția generală a fost atât de negativă încât universitatea a dat jos comunicatul de presă de pe internet. Totuși, comunicatul poate fi văzut prin utilizarea Internet Wayback Machine, care poate afișa site-uri dezactivate sau forme vechi ale unor site-uri populare precum Youtube.

Cercetătorii susțin că au eliminat prejudecățile din procesul de luare a deciziilor, lăsându-l pe seama unui algoritm. Chiar dacă se dorește eliminarea prejudecăților din algoritm, cei care îl scriu și cei care decid ce constituie o crimă nu se pot lipsi de propria perspectivă.

Asemănarea cu distopia prezentată în Minority Report

Cunoscutul film din 2002 „Minority Report”, prezintă o lume unde o echipă de prevenire a infracțiunilor oprește toate crimele înainte să se întâmple. Chiar dacă sistemul poate fi precis, procentajul de 80% implică un risc prea mare deoarece se poate ajunge la crearea unei distopii precum cea din filmul Minority Report, unde lumea este monitorizată constant și arestată înainte de a face ceva.