Potrivit ultimelor informații, în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au trecut aproximativ 21.600 persoane, cetățeni români și străini şi peste 13.800 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 10.300 persoane cu 6.700 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 11.300 persoane cu 7.100 mijloace de transport.

Totodată, în același interval, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 12.300 de persoane şi 7.700 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 6.000 de persoane cu 3.300 mijloace de transport.

Formalitățile necesită timp

„Formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publica pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, mașinile sunt preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantinare  sau  pentru  autoizolare”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce au descoperit polițiștii

Totodată, polițiștii de frontieră au constat mai multe nereguli în zonele de competenţă – punctele de trecere şi  “frontiera verde”

  • 80 fapte ilegale (26 infracţiuni şi 54 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 30.900 lei;
  • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 33.200 lei.
  • nu s-a permis ieşirea a 3 cetăţeni români din diferite motive legale.