Cele mai multe oferte de angajare le au acum softistii. In domeniul lor, somajul este acum aproape inexistent. Viitorul nu este insa la fel de sigur. Nici pentru programatori, nici pentru companii.
Ce impozit se va plati pentru veniturile programatorilor in 2006? Este o intrebare careia nimeni nu ii stie clar raspunsul, chiar daca pana la momentul aplicarii a ramas mai putin de o luna. Mentinerea cotei zero de impunere, introdusa in 2001, este deocamdata incerta. Firmele din domeniu nu isi pot planifica, in aceste conditii, cheltuielile, iar programatorilor nu le este clar nici pe ce salarii pot miza, nici cat timp va mai dura “supraoferta” anunturilor de angajare.

In mod paradoxal, Ministerul Finantelor se afiseaza acum ca sustinator al facilitatii fiscale, dupa ce initial ministrul Sebastian Vladescu anuntase ca va elimina cota zero. In varianta de modificare a Codului fiscal din 21 septembrie, dupa discutii cu reprezentantii industriei si dupa ce s-a constatat ca bugetul nu ar castiga nici zece milioane de euro de la cei mai putin de 10.000 de beneficiari ai facilitatii, aceasta a fost reintrodusa. Consiliul Concurentei a trimis, insa, un punct de vedere negativ. “Am aratat ca scutirea este ajutor de stat de operare, care poate fi acordat doar in conditii exceptionale”, spune Simona Barbu, purtatorul de cuvant al institutiei. De punctul de vedere al Consiliului Finantele ar trebui sa tina cont in elaborarea variantei finale a Codului, in conditiile in care, inainte de a fi discutata in Guvern, aceasta va trece din nou pe la aceeasi institutie pentru a primi “avizul conform”. Deocamdata, Finantele au lasat neschimbata, inclusiv pe site-ul propriu de internet, varianta de modificare a Codului fiscal “cu scutire”. Reprezentantii sai spun ca se cauta solutii pentru ca facilitatea acordata programatorilor sa fie totusi mentinuta.


Pentru programatori si pentru companiile din domeniu, incertitudinea care dureaza de cateva luni este cel putin la fel de rea ca si perspectiva cresterii fiscalitatii. Cel mai mare angajator din sectorul de software si servicii, Softwin, anticipeaza ca firmele din domeniu vor avea cresteri de costuri, ca urmare a eliminarii cotei zero, intre 5% si 10%. Nu vor scadea salariile programatorilor, ci vor amortiza efectul negativ prin eforturi proprii. “Firmele vor fi nevoite sa taie investitiile in dezvoltarea lor si sa le aloce fondurilor de salarii”, arata Cosmin Mares, PR manager la Softwin. Aproape jumatate din productia din domeniu se exporta, industria fiind afectata si de aprecierea leului, care a redus cu 10-20% capacitatea firmelor de a reinvesti.


Eliminarea cotei zero de impunere in 2006, facilitate considerata “distorsionata” si care va trebui oricum sa dispara in cativa ani, dupa integrare, ridica si o alta problema. Cat timp vor mai fi interesate firmele internationale din domeniu de piata romaneasca?


Unde este mai ieftin, acolo mergem. Acesta este principiul care calauzeste acum majoritatea firmelor internationale de software si servicii atunci cand aleg o tara sau alta pentru a-si desfasura activitatea. Angajati bine pregatiti sunt peste tot: si in India, si in Irlanda, si in Romania, ca si in multe alte state din estul Europei.


In cazul programatorilor regula functioneaza exact invers: unde se plateste mai bine, acolo ne ducem. Astfel de calcule au transformat in paradisuri IT tari ca Irlanda (care a relaxat fiscalitatea) sau India, au aruncat in aer nivelul salariilor din Statele Unite, unde “deficitul” de programatori a depasit de mult un milion de persoane, si au facut ca din Romania sa plece in ultimii ani sute de tineri, unii imediat dupa terminarea facultatii. Din 2001, decizia Guvernului de a aplica o cota zero de impozit pe veniturile programatorilor a schimbat putin lucrurile. Programatorii au obtinut mariri de salarii, uneori suficient de stimulative pentru a alunga gandul emigrarii, iar companiile au primit posibilitatea reducerii costurilor si un semnal ca statul roman vrea sa sustina domeniul. De atunci, mai multe firme internationale au decis sa vina in Romania.


Liderul mondial in productia de software de administrare a bazelor de date si-a relocat o mare parte din personal in Romania. “Este vorba de peste 300 de angajati, atat programatori, cat si personal din centrele de servicii, nu numai din Irlanda (cartierul general european al Oracle – n.r.) ci si din intreaga Europa”, spune stefan Baciu, marketing representative al companiei. “Nu stim inca cu cat ne va afecta renuntarea la scutirea de impozit, dar e clar ca pentru autoritati e ca si cum ai incerca sa faci economie la fier vechi adunand agrafe”, mai spune el.


Pentru moment, cu sau fara cota zero, Romania ramane atractiva pentru investitorii straini din domeniu prin costul redus al fortei de munca. In orase ca Bucuresti, Timisoara sau Cluj, insa, unde sunt mai multe oferte de munca decat cereri, salariile programatorilor au crescut permanent ( de regula nu coboara sub 500 de euro) si, in curand, piata nu va mai fi nici pe departe una “ieftina”.

INDUSTRIA DE SOFTWARE SI SERVICII IN CIFRE

• Industria de software si servicii a depasit, anul trecut, pragul de un miliard de dolari. Cifra de afaceri totala a atins 1.086 milioane dolari, cu 42% mai mult fata de 2003.


• Exprimat in moneda europeana, cresterea a fost de 29% (la o cifra de afaceri de 874 milioane euro).

• Companiile din domeniu au raportat in 2004 o productie proprie vanduta de 648 milioane dolari
(522 milioane euro), in crestere cu 39% (26% in euro).

• Valoarea adaugata bruta a fost de 370 milioane de dolari, in urcare cu 26% (15%) depasind 370 mil.

• Aproape 40% din productia sectorului a mers la export. Exporturile din 2004 au fost estimate la 250 milioane dolari (200 milioane euro), cu 38% peste nivelul din anul anterior.



Top 10 angajatori in software si servicii


Companie

Nr. angajati

1. SOFTWIN

564

2. SIEMENS AUTOMOTIVE

524

3. IIRUC 429
4. ROMSYS

187

5. HIT MAIL ROMANIA 179
6. INFORMATICS TRUST

178

7. CAMBRIC CONSULTING 173
8. INFO WORLD 168
9. SIVECO ROMANIA 161
10. C.N.D.P.I. (ROMSOFT)

154


* date valabile in perioada 2003-2004