Cifre îngrijorătoare la benzinările din țară. Consiliul Concurenței a devenit și el îngrijorat de preţurile uriaşe de la pompe. Mai exact, în doar câteva zile prețurile pentru un singur litru de benzină au ajuns să se apropie de 8 lei, iar un plin la o mașină costă și cu câteva zeci de lei mai mult decât în urmă cu o lună.

Un exemplu este situația din București, unde un litru de benzină superioară a ajuns la 7 lei și 20 de bani. Pe de altă parte, nici benzina standard nu are un preţ accesibil. Un șofer a declarat pentru Antena 3 că de când au explodat prețurile preferă să meargă pe gaz, dar chiar și așa, prețul tot este mai mare.

„Cu un milion făceam un plin de gaz, acum un milion jumate. Noroc că am și benzină, am și gaz. Dar benzină nici nu mai imi iau”, spune un şofer.

Șoferii se mai plâng și de faptul că prețul diferă de la o bezinărie la alta. Mai exact, în oraşele mari, sau în zonele turistice, costurile sunt mult umflate.

Analiștii sunt și ei îngrijorați și cred că un litru de benzină superioară ar putea ajunge să coste, în curând, între 7.5 şi 8 lei, preţ istoric pentru România. Adrian Negrescu, consultant economic susține că totul depinde de modul în care prețul petrolului va evolua la nivel internațional. El a dat vina pe scumpirea arirului de petrol pentru aceste creșteri fără precedent.

8 lei pentru un singur litru de benzină

„Nu este exclus să vedem benzina peste nivelul de 7.5 lei în funcție de cum va evolua prețul petrolului la nivelul internațional. De vină pentru creşterea semnaficativă a carburanţilor este scumpirea barilului de petrol de la 173 de lei faţă de anul trecut, acum suntem la un nivel de 362 de lei. Şi creşterea cotaţiei la energie electrică şi gaze care influenţează preţul final de la pompă”, a declarat Adrian Negrescu, consultant economic.

Amintim faptul că premierul demis Florin Cîţu a cerut Consiliului Concurenţei să înceapă o anchetă care să verifice dacă scumpirile din piaţă sunt justificate sau există înţelegeri la nivelul benzinăriilor privind majorările de preţuri. El preciza atunci că eset vorba despre o asimetrie care trebuie rezolvată.

„Atunci când prețul petrolului crește, crește și imediat prețul la pompă, dar atunci când prețul petrolului scade, nu scade prețul la pompă. Este o asimetrie. Sper că asimetria asta nu este dată de vreun cartel, ci este determinat de cererea care nu scade”, a declarat Florin Cîţu.

De cealaltă parte, Consiliul Concurenței a anunțat că deja a fost începută o anchetă din luna septembrie, din momentul în care reprezentanţii au observat majorări ale preţurilor pe timpul verii. În acest context se fac verificări la toţi operatorii economici implicaţi.