Bild: Planurile Rusiei, să se învecineze cu România

Atacul respectiv va fi declanșat în ianuarie-februarie, începând din sudul Ucrainei, pentru a tăia accesul la mare și la aprovizionarea pe cale maritimă, conform celor scrise de bild.de. În acest context, un oficial militar de rang înalt a expus planul pas cu pas: operațiune de debarcare la est de Odesa, după vor înainta la nord-est de oraș.

În regiunea Herson, de-a lungul fluviului Nipru, se vor desfășura operațiuni aeropurtate ale forțelor speciale, blocând poduri peste cel mai important râu al țării și întrerupând astfel aprovizionarea. Simultan, unitățile de tancuri, cu sprijinul marinei și al forțelor aeriene, vor avansa spre vest din Donbasul ocupat, apoi se vor diviza și vor avansa, pe de o parte, spre Zaporojie și Crimeea.

Vor înconjura orașele și vor întrerupe electricitatea, gazul și aprovizionarea cu alimente

Mai apoi, tancurile ar putea avansa spre marile orașe Dnipro și Poltava, unde forțele militare „vor înconjura orașele și vor întrerupe electricitatea, gazul și aprovizionarea cu alimente”, potrivit sursei menționate. Astfel, ar urma să fie ocupate două treimi din Ucraina, iar Rusia se va învecina, în momentul respectiv, cu România, potrivit planului.

Amintim că Washington Post a scris la rândul său că serviciile secrete ale SUA au informații potrivit cărora Rusia s-ar pregăti pentru o ofensivă împotriva Ucrainei, pe mai multe fronturi, anul viitor. Publicația americană a citat un înalt responsabil american, care a spus că Putin ar urma să trimită 100 de batalioane compuse din grupuri tactice şi să se folosească blindate, artilerie şi alte echipamente.

Serviciile secrete americane estimează că efectivele trupelor rusești masate la granița cu Ucraina a ajuns la 175.000 de combatanți. În condițiile în care se înmulțesc confirmările planului Rusiei de a invada Ucraina, președintele american Joe Biden a anunțat că va avea o discuție telefonică pe această temă cu Vladimir Putin, a transmis theguardian.com