Alertă la granița cu România! Se pregăteau pentru o lovitură de stat. Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta

În cadrul unei declarații de presă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a descoperit un complot pentru o lovitură de stat ce urma să fie dată săptămâna viitoare, mai exact pe 1 sau 2 decembrie.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare -, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Volodimir Zelenski.

La conferința de presă de vineri, Zelenski a asigurat că Ucraina îți controlează deplin granițele.

„Astăzi există o amenințare că mâine va fi război”, a spus Zelensky. „Suntem pregătiți pentru o escaladare”.

Zelenski a vorbit și despre o posibilă lovitură de stat. „Suntem confruntați nu numai cu provocări din partea Rusiei, Sunt și mari provocări interne. Am primit informații că se pune ca cale o lovitură de stat pentru 1-2 decembrie”, a spus Zelenski, fără a oferi nici un alt detaliu. Nici nu a acuzat statul rus de implicare.

Moscova a respins imediat orice amestec într-un posibil complot politic.

Înalți oficiali ameircani din structurile de informații și personalități de rang înalt din armata Ucrainei au sugerat că nordul și estul Ucrainei ar fi masați până la 92.000 de militari ruș.

Cu toate acestea, el nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Creșterea amenințării militare

De asemenea, președintele Ucrainei a mai spus că țara are control total la granițe și că totul este pregătit pentru orice escaladare. Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia adună mai multe trupe la granița cu Ucraina, în timp ce Kievul, SUA și NATO și-au exprimat îngrijorările cu privire la un posibil atac, informații pe care Rusia le-a respins și le-a denumit ”zvonuri alarmiste”.

De-a lungul timpului, Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc, ceea ce a dus la creșterea temerilor și la o posibilă confruntare deschisă între Ucraina și separatiștii pro-ruși.

SUA avertizau că Rusia ar putea planifica o incursiune militară

Mai mulți oficiali americani au avertizat în ultima perioadă că Rusia ar putea planifica o incursiune militară, scrie presa de peste ocean, în timp ce imaginile din satelit arată și ele ultimele mișcări fără precedent ale Kremlinului – mai multe trupe rusești au fost trimise în vestul țării, la granița cu Ucraina și Crimeea.

Surse din administrația Joe Biden, citate de CNN, au spus că au existat discuții cu privire la trimiterea de consilieri militari și echipamente noi, printre care și arme, în Ucraina, scrie moldova.europaliberă.org.

Amintim că în primăvară, Rusia a organizat manevre de trupe în apropierea granițelor cu Ucraina, inclusiv în peninsula Crimeea, însă de atunci a respins orice informație care spune că ar pune la cale o incursiune militară.