Joi, 25 noiembrie, cancelarul german, Angela Merkel, a recomandat Uniunii Europene să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă relația dintre cele două state europene va deveni din ce în ce mai tensionată.

„Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă situaţia din interiorul şi din jurul estului Ucrainei sau de la graniţa dintre Belarus şi Polonia va escalada”, a declarat Angela Merkel, potrivit reuters.com.

Angela Merkel: „Orice agresiune împotriva Ucrainei va avea un cost mare”

În timpul unei conferinţe de presă comună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, Angela Merkel a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să dovedească unitatea în astfel de contexte.

Aceasta a exemplificat folosirea migranţilor ca „armă” a Belarusului împotriva Poloniei și desfăşurarea de către Rusia a unor forțe militare în apropiere de graniţa cu Ucraina. Întâlnirea oficială cu jurnaliștii în care au fost afirmate aceste chestiuni a avut loc la Berlin.

„Orice agresiune suplimentară împotriva suveranităţii Ucrainei va avea un cost mare”, a afirmat cancelarul german.

Angela Merkel a menționat că detensionarea relațiilor dintre două state europene ar trebui să fie întotdeauna prima variantă de soluționare a problemelor diplomatice, potrivit agerpres.ro.

Mateusz Morawiecki cere noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk

În cadrul conferinței de presă, Mateusz Morawiecki a făcut, la rândul său, sugestii Uniunii Europene. Acesta a declarat că UE trebuie să se pregătească, în viitorul apropiat, de noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk. Recomandarea lui Mateusz Morowiecki a fost făcută pe fondul unei posibile intesificări a tensiunilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus.

„Trebuie să pregătim noi sancţiuni, inclusiv în privinţa comerţului”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Situația actuală dintre Rusia și Ucraina

În prezent, Rusia amenință integritatea teritorială a Ucrainei. Acest avertisment nu trebuie, sub nicio formă, ignorat de către Uniunea Europeană.

Kaja Kallas, premierul Estoniei, îndeamnă UE să cadă de acord, cât mai repede, asupra unei modalităţi de descurajare a planurilor Rusiei. Moscova trebuie să înţeleagă că va plăti un preţ mare dacă va face vreo mişcare împotriva Ucrainei, a declarat şefa Guvernului de la Tallinn pentru agenţia reuters.com.

„Împărtăşim îngrijorarea cu privire la consolidarea armatei ruse în jurul graniţei cu Ucraina. Este, prin urmare, foarte important să fim clari, din partea europeană, că preţul oricăror paşi către Ucraina va fi atât de mare încât aceasta va acţiona ca un factor de descurajare şi va determina Rusia să reconsidere o astfel de acţiune”, a precizat premierul Estoniei.

Kaja Kallas s-a aflat la Paris, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Emmanuel Macron.