Criza migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus se intensifică! Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, descrie situația actuală ca fiind „cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei de după Războiul Rece.”

În conxtul actual, sunt trimise acuzații grave la adresa președintelui belarus Aleksandr Lukașenko. Acesta a fost acuzat de șeful executivului polonez că a „lansat un război hibrid împotriva UE”.

S-a vehiculat că migranţii, care continuă să fie trimiși din Belarus la graniţa cu Polonia, sunt folosiţi pe post de „arme” ale acestui tip de conflict.

„Ne confruntăm cu un nou tip de război”

„Acum, la graniţa de est a Poloniei, ne confruntăm cu un nou tip de război, un război în care migranţii sunt noile arme şi în care dezinformarea este o armă. Este un război hibrid”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki a anunțat public că va analiza posibila închidere totală a frontierei poloneze cu Belarus.

Totodată, Guvernul Poloniei a acuzat, duminică, statul Belarus că trimite emigranţi la graniţa dintre cele două teritorii, în ciuda faptul că autorităţile de la Minsk au eliberat, joi, tabără în care mii de străini așteptau în condiții precare. Acuzaţii similare au fost lansate și vineri autorităților belaruse.

„Sâmbătă, un grup de aproximativ 100 de persoane foarte agresive, aduse la graniţă de către autorităţile bieloruse, au încercat să intre cu forţa în Polonia”, conform unui anunţ făcut de poliţia de frontieră poloneză.

Sâmbătă au fost înregistrate 208 de tentative de forţare a frontierei de către migranţi. Miercuri au fost înregistrate 501 de acțiuni similare. Până în acest moment, zece oameni au decedat din cauza temperaturilor scăzute în taberele improvizate din zonă, conform reuters.com.

Polonia va discuta cu Lituania și Letonia

Mateusz Morawiecki va participa, duminică, la o ședință oficială cu omologii săi din statele baltice. Dintre acestea, Lituania şi Letonia au graniţă comună cu Belarus. Întâlnirea va avea loc pentru a discuta despre criza migranților din Europa. Acest subiect va fi abordat şi în turneul său de săptămâna viitoare în mai multe capitale europene, potrivit Agerpres.ro.

Mii de străini încearcă să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. În prezent, mii de persoane au rămas blocate între teritoriul teritoriile Poloniei și Belarusului. Această situația a provocat tensiuni în Minsk, susţinut de Moscova şi Bruxelles.

Europa consideră că decizia preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de a le elibera migranților vize şi promisiunea făcută acestora că vor ajunge în ţările vestice ale continentului european reprezintă o răzbunare împotriva ultimelor sancţiuni occidentale asupra Minskului. Majoritatea emigranților provin din Orientul Mijlociu: Irak, Siria și Afganistan.