Andrei Kartapolov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a reacţionat la o declaraţie făcută cu de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Marți, Bogdan Aurescu a vorbit public despre „desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră” și despre activitatea intensă a statelor membre NATO în regiunea respective. Acesta a enumerat și anumite țări care nu sunt riverane Mării Negre, potrivit TASS şi Interfax.

Răspunsul lui Andrei Kartapolov

Miercuri, Andrei Kartapolov a oferit un răspuns acestor afirmații.

„Zeci de nave de război ale unor ţări membre ale NATO au fost prezente numai în decursul acestui an în Marea Neagră”, a afirmat Andrei Kartapolov, explicând că majoritatea acestor nave aparţin unor state membre NATO, care nu sunt riverane Mării Negre.

„Examinând cu atenţie declaraţiile ministrului român de externe, ne-am dori ca SUA şi aliaţii lor să dea curs celor afirmate de Bogdan Aurescu despre prezenţa în Marea Neagră a navelor unor state care nu sunt riverane, având în vedere că însuşi şeful MAE român spune că nu trebuie «să permitem unor actori terţi să folosească Marea Neagră drept instrument de influenţă şi destabilizare»”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat.

Andrei Kartapolov a menționat că, potrivit declaraţiei de presă de marţi a ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei române, „este esenţial să abordăm Flancul Estic în întregimea sa, să creştem prezenţa militară Aliată în regiune şi să nu permitem unor actori terţi să folosească Marea Neagră drept instrument de influenţă şi destabilizare”. Declarația lui Bogdan Aurescu a avut loc în timpul unei întâlniri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau.

„România şi Polonia sunt preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti”

În aceeaşi declaraţie, Bodgan Aurescu a afirmat că România şi Polonia sunt „preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră.”