Alertă în Marea Neagră! Rusia a desfășurat aproximativ 10 avioane şi câteva nave maritime

Exercițiile respective au avut loc în contextul unor tensiuni puternice cu Ucraina, în timp ce SUA au exprimat îngrijorări cu privire la un posibil atac din partea Rusiei asupra vecinului său sudic. Totuși, Kremlinul a spus că supoziția este falsă, scrie reuters.com

Flota Rusă din Marea Neagră se află în Peninsula Crimeea, pe care Federaţia Rusă a anexat-o în 2014 de la Ucraina. Amintim că Kievul vrea ca Rusia să-i restituie acest teritoriu.

SUA, Ucraina şi NATO au acuzat Rusia de comportament ameninţător la adresa Kievului în ultimele săptămâni, susţinând că aceasta şi-a sporit forţele în apropierea Ucrainei într-un mod neobişnuit, potrivit sursei menționate.

Kievul şi-a pierdut cea mai mare parte a capacităţilor sale navale în Marea Neagră

Kievul şi-a pierdut cea mai mare parte a capacităţilor sale navale în Marea Neagră după anexarea Crimeii de către Rusia, care a rechiziţionat multe dintre navele sale. De atunci, Ucraina a încercat să-şi reconstruiască forţa navală cu ajutorul ţărilor NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi, 23 noiembrie, că în Ucraina vin „consilieri militari şi armamente, nu doar din SUA, ci şi din alte ţări membre ale NATO”.

„Acest lucru duce la o agravare a tensiunilor”, a adăugat el, spunând că se teme de „pregătirea” de către Kiev a unui posibil atac militar pentru preluarea regiunilor controlate de separatişti, acuzaţii dezminţite permanent de Kiev.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat de asemenea Occidentul că agravează situaţia „livrând arme moderne Kievului şi desfăşurând exerciţii militare provocatoare în Marea Neagră şi în alte regiuni” apropiate de frontiera rusă.

Putin avertizează: Vom reacţiona în mod adecvat

Acțiunile țărilor occidentale în Marea Neagră depășesc limitele, a declarat, joi, președintele rus Vladimir Putin. „În ceea ce privește Marea Neagră, ultimele acţiuni depășește anumite limite: la o distanță de 20 km de frontiera noastră de stat zboară bombardiere strategice, care se știe că sunt dotate cu arme foarte serioase” – a declarat șeful statului rus, în timpul unei ședințe extinse a Colegiului Ministerului de Externe, potrivit Tass.

Rusia va reacţiona în mod adecvat la activitatea militară a NATO în apropierea granițelor sale – a subliniat președintele rus. „NATO a luat iniţiativa ruperii tuturor mecanismelor de dialog. Noi, desigur, vom reacţiona în mod adecvat la activitatea militară a membrilor NATO de-a lungul perimetrului granițelor ruse” – a adăugat Putin.