Pe lângă varianta Omicron a coronavirusului raportată pe data de 24 noiembrie în Africa de Sud, un institut de specialitate al Academiei de Ştiinţe din Ucraina, țară vecină cu România trage un semnal de alarmă.

Potrivit sursei citate, a apărut o nouă mutație a variantei Delta care face ravagii. Mai exact, aceasta a fost deja identificată în șapte județe ale țării, fiind mult mai periculoasă decât varianta Omicron.

Cercetătorii din Ucraina spun că primele date pe care au reușit să le obțin arată că noua sub-variantă descoperită chiar după Crăciun este mai contagioasă faţă de celelalte variante ale mutaţiei Delta şi cauzează în multe cazuri complicaţii care duc la deces.

De menționat este faptul că, în timp ce noul coronavirus dezvoltă mutații pe bandă rulant, vaccinarea populației continuă să fie una destul de lentă. În Ucraina, țară cu o populație de 42 milioane de cetăţeni, până în prezent au fost vaccinaţi cu două doze doar 13.000.000 de oameni.

O nouă variantă de COVID face ravagii

Amintim faptul că anunțul referitor la noua mutație depistată în Ucraina vine la doar o lună distanță după apariția variantei Omicron, care a generat un haos mondial. Mai multe țări și-au închis granițele, mai multe zboruri au fost suspendate, iar nenumărați cetățeni au fost repatriați din Africa de Sud.

Nici până în momentul de față, specialiștii nu știu încă dacă este mai virulentă sau dacă vaccinurile îi vor face față, în aceștia precizează că noua tulpină de Covid a apărut cândva în octombrie, în Republica Sud-Africană, cel mai probabil ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat.

Experții OMS spun că Omicron are 50 de mutații, cele mai multe de la apariția variantelor de coronavirus. La rândul ei, șefa Asociației Medicale din Africa de Sud (SAMA), medicul Angelique Coetzee, unul dintre medicii care au anunțat posibila apariție a unei noi variante de Covid menționa în urmă cu câteva săptămâni că boala vine cu simptome diferite, mai blânde față de cele de până acum, care se manifestă mai ales la persoane tinere.

De menționat este faptul că varianta Omicron este răspândită deja în peste 75 de țări la nivel mondial, inclusiv România. Țara noastră a raportat în mai puțin de o lună de la identificarea acesteia, 25 de infectări la nivel național.