Italia, țara cu peste un milion de români, a confirmat un prim caz de infectare cu varianta Omicron

În Italia a fost depistat un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, la un bărbat din Napoli revenit din Mozambic, a anunţat sâmbătă seara Institutul Superior al Sănătăţii (ISS), aflat în subordinea guvernului, transmite AFP.

‘Genomul a fost secvenţiat de laboratorul spitalului Sacco din Milano (specializat în boli infecţioase) plecând de la un eşantion pozitiv al unui pacient venit din Mozambic’, a precizat ISS într-un comunicat. ‘Pacientul şi membrii săi de familie sunt în stare bună de sănătate’, a adăugat institutul.

Potrivit ISS, ‘au fost deja programate secvenţierile eşantioanelor prelevate de la membrii de familie ce s-au dovedit pozitivi şi care locuiesc în regiunea Campania’, unde se află Napoli.

Italia a luat măsuri preventive

Italia a interzis vineri intrarea pe teritoriul său a oricărei persoane care s-a aflat în sudul Africii ‘în cursul ultimelor 14 zile’. În plus, toate cursele aeriene dinspre această regiune au fost interzise.

Guvernul a mai impus ca persoanele care s-au aflat în sudul Africii în cursul ultimelor 14 zile, dar se găsesc deja pe teritoriul Italiei, să comunice acest fapt autorităţilor sanitare, să facă un test PCR, să intre în izolare timp de 10 zile, după care să repete testul. Italia, care a plătit un greu tribut pandemiei, cu peste 133.000 de decese, înregistrează în ultimele zile mai mult de 10.000 de cazuri de infectare pe zi (12.877 sâmbătă).

Două persoane au fost depistate cu tulpina Omicron în Marea Britanie

În cursul zile de sâmbătă, ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a declarat că au fost descoperite două cazuri de persoane infectate cu tulpina Omicron. Acesta a mai spus că cele două persoane au fost depistate de către Agenția britanică de securitate sanitară (HSA) în Essex și în Nottingham.

Potrivit BBC, cele două persoane au fost plasate în izolare împreună cu membrii familiilor lor, urmând ca luni să aibă loc testări suplimentare. De asemenea, anunță Ministerul britanic al Sănătății, cele două cazuri au legătură cu călătorii în Africa.

Marea Britanie adaugă noi țări pe ”lista roșie”

După ce tulpina Omicron a fost descoperită, Marea Britanie a decis ca, de vineri, călătorii care vin din Africa de Sud, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini să nu mai fie lăsați să intre pe teritoriu.

Sâmbătă, ministrul britanic al sănătății a anunțat că pe listă vor fi introduse și Angola, Mozambic, Malawi și Zambia, urmând ca, duminică, de la ora locală 16:00 (18:00 ora României) călătorii din aceste țări să fie plasați în carantină pentru o perioadă de 10 zile.

”Pot să anunţ azi (sâmbătă) că un lucru pe care-l facem imediat este să efectuăm teste ţintite şi să secvenţiem cazuri pozitive în cele două zone afectate. Dacă cineva a fost într-una dintre aceste patru ţări sau în oricare alta de pe lista roşie în ultimele patru zile, este necesar să se autoizoleze şi să facă teste PCR”, spune ministrul britanic al Sănătății.