Cu toate că Legea Pensiilor a fost adoptată azi, aceasta mai trebuie să treacă și de aprobarea lui Klaus Iohannis. Chiar și așa, chit că legea a fost votată la sfârșitul acestui an, cele mai importante modificări vor avea loc totuși din 2021, atunci când Guvernul spune că toți românii vor avea doar pensie anticipată.

Acum, românii beneficiază de pensia anticipată sau de pensia anticipată parţială. Cu toate acestea, din 2021, vom avea doar pensia anticipată.

Totul s-a decis, după ce deputații au adoptat, miercuri, proiectul privind sistemul public de pensii. Acesta se va aplica din septembrie 2021.

Românii vor putea beneficia de această pensie doar cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Conform legii, au dreptul al această pensie doar cei care au atins stagiul de cotizare de 35 de ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în noua Lege a Pensiilor.

În momentul În care se va face trecerea la pensia normală, se va scoate diminuarea de cuantum şi se vor adăuga perioadele de cotizare din timpul în care respectiva persoană a beneficiat de pensie anticipată.

În prezent, românii pot beneficia de pensie anticipată doar în cazul în care au depăşit cu opt ani stagiul complet de cotizare.

De pensii anticipate parțiaș beneficiază doar cei care au atins pragul complet de cotizare.

Concret, cele doua legi au fost combinate, astfel încât, persoanele vor primi pensie anticipată în cazul în care au atins stagiul complet de cotizare, dar şi dacă l-au depăşit cu opt ani.