Un studiu publicat recent în revista Scientific Reports arată că seceta, care a afectat Europa timp de doi ani, va continua să facă acest lucru până la sfârșitul acestui secol. Cauza principală a este încălzirea climei la nivel planetar.

Efectele încălzirii climei se pot vedea cu ușurință în Germania, acolo unde cel mai popular râu pentru canoe a secat în porțiun întinse. Este vorba despre râul Isse din vestul Germaniei. Aici veneau în anii trecuți amatorii de canoe care putea să vâslească pe un traseu de 82 de kilometri, ajungând chiar aproape de Olanda.

Precipitațiile nu sunt suficiente

Thomas Plate a declarat că precipitațiile nu sunt suficiente în niciun anotimp iar consecința căldurii și a lipsei de apă este pierdea a 15-20 de tone pe an.

Lucrurile nu stau deloc bine nici în estul Germaniei, acolo unde obișnuiau să fie 8 iazuri întinse pe 35 de hectare.

Pond Managerul, Thomas Plate a mai spus că heleșteiele sunt secate aproape în întregime și că din vara lui 2018 ploile nu au mai fost deloc atât de puternice încât să se refacă.

„Suntem practic în lacul Angerteich. În mod normal, acum am fi în apă până la şold, iar peştii ar înota în jurul nostru. Dar asta nu s-a mai întâmplat din 2018.”

Acum heleșteiele sunt secate aproape în întregime. Cele mai multe nu mai au pic de apă. Au secat în vara lui 2018 şi de atunci n-a mai plouat suficient că să se refacă.”, a spus acesta.