ASSAI a transmis o scrisoare președintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, pe tema repetării iminente a crizei RCA , în care explică impactul creșterii pretului RCA asupra celor peste 6 milioane de proprietari de autovehicule și industriei de transport, precum și incapacitatea instituțiilor de a gestiona această criza majoră care se prefigurează.

“În momentul de față, singura persoană care deține pârghiile politice potrivite și are autoritatea parlamentară necesară rezolvării crizei RCA este Liviu Dragnea. Miracole nu se pot întâmpla în zece zile dar, luarea unor măsuri ferme și corecte în perioada urmatoăre ar conduce la reducerea amplorii consecințelor negative pe termen scurt și mediu.” a declarat Cristian Muntean, președintele ASSAI.
Potrivit acestuia, la aproape 6 luni de la decizia de plafonare a tarifelor RCA, statul român se află exact în aceeași situație, fără soluții, fără nicio strategie și o industrie de transport care nu mai este dispusă la concesii.
ASSAI recomandă următoarele măsuri conducerii Camerei Deputaților:

– Destituirea întregului consiliu al ASF;
– Cooptarea unei echipe de specialiști în asigurări și în gestionarea de crize;
– Investirea acelei echipe cu un mandat temporar, pentru perioada de criză, în
conducerea ASF, precum și în relația cu Parlamentul României;
– Elaborarea unui plan de măsuri pe termen scurt și mediu;
– Implementarea măsurilor și menținerea dialogului cu piața de asigurări și industria
impactată;

“Prelungirea cu înca 3 luni a perioadei de plafonare a tarifelor RCA ar putea fi adoptată doar în conditiile în care o serie de măsuri de corectare a acestei situații nu ar fi dat rezultate. ASF nu a luat nicio masură realistă și concretă în cele 6 luni pentru corectarea derapajelor de cost din piața de asigurări și în aceste condiții, în care nu a fost adoptată nicio masură, este aproape imposibil să fie întrunite condițiile minim necesare prelungirii perioadei de plafonare a tarifelor RCA cu încă 3 luni”, conform scrisorii ASSAI.