"Dacă există informaţii, spre exemplu despre Siemens, care sunt în interesul naţional, dar care nu au nimic de-a face cu securitatea naţională, ei vor folosi, totuşi, această informaţie", a explicat Snowden, conform traducerii în germană a unui fragment difuzat în jurnalul de la ora 20.00 (19.00 GMT) al canalului public de televiziune ARD.

Interviul a fost realizat de un jurnalist al NDR, un canal regional care aparţine reţelei ARD şi care s-a interesat îndeaproape despre documentele secrete dezvăluite de Snowden ziariştilor. El a fost înregistrat în cursul acestei săptămâni la Moscova, în cel mai mare secret, fiind primul interviu filmat cu fostul consultant după ce a părăsit Hong Kongul, în iunie 2013, pentru a se refugia în capitala Rusiei unde trăieşte în prezent.

Aproximativ 30 de minute din interviu vor fi difuzate duminică seară la ora 22.00 GMT pe canalul public german ARD. Câteva fragmente vor fi difuzate la ora 20.45 GMT într-o emisiune de dezbateri a prezentatorului vedetă Günther Jauch, de asemenea la ARD.

Pe site-ul său, NDR a explicat că Snowden afirmă că nu mai este în posesia niciunui document confidenţial, deoarece le-a dat pe toate ziariştilor pe care i-a ales. El susţine că nu vrea şi nu poate să anticipeze eventuale noi dezvăluiri în viitor.

În afara dezvăluirilor din trecut şi a consecinţelor acestora, Snowden "abordează, totodată, parcursul personal de la santinelă la avertizor de integritate", a menţionat NDR pe pagina de internet.

Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii este inculpat în SUA pentru spionaj şi sustragere de documente aparţinând statului, după ce a făcut dezvăluiri senzaţionale în legătură cu supravegherea comunicaţiilor electronice pusă la punct de autorităţile americane.

Joi, în cursul unei discuţii cu internauţii pe site-ul animat de simpatizanţii săi, freesnowden.is, el a respins ideea revenirii în ţara natală, subliniind că în Statele Unite nu ar beneficia de un proces echitabil.