Studiile au demonstrat de mult timp ca sofatul sub influenta alcoolului sau a drogurilor scad semnificativ timpii de reactie ai soferului. Totusi, aceste doua cauze sunt depasite cu mult de scrierea mesajelor pe telefonul mobil.

Potrivit unu nou studiu realizat de Laboratorul de Cercetare in domeniul Transporturilor din Marea Britanie, pe un esantion de persoane cu varsta cuprinsa intre 17 si 24 de ani, viteza de reactie a acestora a scazut cu 35%. Comparativ cu acest rezultat, viteza de reactie scade in medie cu 12% in cazul consumului de alcool in limita prevazuta de lege, si cu 21% in cazul consumului de cannabis.

Testele au fost realizate intr-un simulator si au demonstrat ca scrierea mesajelor pe telefon in timpul sofatului afecteaza serios mai multe aptitudini in ceea ce priveste viteza de reactie. Controlul volanului se depreciaza cu 91% in timpul scrierii de mesaje, fata de 35% in cazul in care cineva ar fi fumat cannabis. Mai mult, cei ce scriu mesaje in timpul sofatului au intampinat mari probleme in a mentine distanta corespunzatoare fatade masinile din fata, precum si in privinta mentinerii autovehiculului pe banda proprie.

Specialistii au explicat acest rezultat prin comparatia cu cei ce conduc sub influenta alcoolului. In timp de soferii care au baut si apoi conduc o masina se concentreaza la maxim (n.r. atat cat pot in conditii de alcoolemie) pentru a conduce, soferii care scriu SMS-uri se concentreaza asupra textului scris cu litere mici pe display-ul telefonului, atentia acestora fiind drastic distrasa.

Trebuie mantionat faptul ca aceste rezultate au fost de mult timp anticipate de opinia publica, asociatiile pentru siguranta traficului si autoritati, insa studiul in cauza demonstreaza in mod stiintivic efectele negative produse de aceasta activitate atunci cand este desfasurata in timpul condusului unui autovehicul.

Sursa: Motor Authority