Bratislava anunță că va continua să sprijine Ucraina „indiferent” de amenințările Kremlinului și de riscul ca regimul Putin să oprească livrările de energie ca represalii. Guvernul slovac a transmis că va continua să ajute Ucraina și să trimită avioane de luptă acesteia pentru a se apăra de invadatori, sfidând, astfel, amenințările rușilor.

„Am sprijinit Ucraina în trecut și intenționăm să o susținem și în viitor, indiferent de riscurile care există”, a spus Peter Gerhardt, secretarul de stat slovac pentru energie, conform Politico. Totuși, în condițiile în care țara sa este una dintre cele mai dependente din Europa de energia rusească, oficialul a recunoscut că „ar fi o problemă” dacă Putin decide să reducă sau să oprească furnizarea de petrol, de exemplu.

„Suntem conștienți de acest risc, desigur”, a spus el, adăugând că Slovacia s-a confruntat deja cu atacuri cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale. Susținerea Slovaciei pentru Ucraina „este o chestiune de principii”, a mai spus Gerhardt.

E prima țară care a trimis avioane Ucrainei

Luna trecută, Slovacia a trimis patru avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, ca parte a unui angajament de a dona cele 13 aeronave din arsenalul său. Astfel, a devenit prima țară care trimite avioane de luptă Ucrainei.

În ciuda unui efort general european de a reduce dependența blocului de energia rusească, Slovacia încă obține 60% din gazele sale naturale, 95% din petrol și toată energia nucleară din Rusia .

„Războiul din Ucraina a arătat și mai mult dependența noastră de importurile de energie din Rusia”, a spus Gerhardt, care insistă, însă, că guvernul de la Bratislava „a început să-și diversifice strategic importurile de gaze”, pe parcursul anului trecut. Înainte de război, Slovacia obținea 90% din consumul de gaze din Rusia.

Cresc vânzările rusești de gaz lichefiat către UE

Deși UE a impus embargo asupra produselor rusești din cauza războiului totuși vânzările Moscovei de gaz lichefiat, către UE, au crescut. Asta, în timp ce livrările generale de gaze, din Rusia, spre UE, sunt la minim.

Gazul rusesc nu este supus sancțiunilor UE, dar livrările au scăzut cu mai mult de jumătate anul trecut, din cauza „înarmare a livrărilor de gaze de către Rusia”, arată EUObserver.

„Cota importurilor de conducte rusești în totalul importurilor de gaze din UE a scăzut la 7%, în ianuarie 2023, de la aproximativ 50% în trecut”, iar „fluxurile din Ucraina s-au redus cu aproximativ 80%, în martie”, se mai arată în comunicat.