Președintele Asociației Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, a atras miercuri seară atenția asupra unei posibile modificări a punctului de consultație, programată să intre în vigoare de la 1 iulie.

Acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra activității medicilor din ambulator și a celor de familie, avertizează Alexandrescu, care afirmă că, în lipsa fondurilor adecvate din partea Ministerului Finanțelor, aceștia ar putea fi nevoiți să oprească activitatea.

Semnal de alarmă tras de președintele Asociației Medicilor de Ambulator

Potrivit declarațiilor lui Cosmin Alexandrescu, la începutul anului s-a convenit menținerea valorii punctului de consultație până la 1 iulie, prin redistribuirea fondurilor din bugetele trimestrelor 3 și 4. Cu toate acestea, se preconizează că, începând cu data de 1 iulie, va avea loc o nouă evaluare a punctului, ceea ce ar putea duce la o modificare a valorii acestuia.

„Se pare că situația nu este roz. În 18 ianuarie, când am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o menţinere a valorii punctului până la data de 1 iulie, numai că această menţinere a punctului până la 1 iulie s-a făcut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 şi 4, urmând ca de la 1 iulie să se facă o nouă socoteală şi se va ajunge la o nouă valoare a punctului”, a declarat medicul la Medika TV.

Cosmin Alexandrescu a atras atenția că, în cazul în care Ministerul Finanțelor nu va aloca sumele necesare pentru a acoperi deficitul din semestrul al doilea al anului, punctul de consultație s-ar putea prăbuși, iar consecințele ar fi dramatice, cu posibilitatea oprii activității pentru medicii afectați.

„Dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că vom fi obligați să oprim activitatea. Nu se va mai putea susţine”, a mai declarat medicul.

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Alexandrescu subliniază gravitatea situației actuale, mai ales în contextul creșterii costurilor la toate nivelurile. El menționează că mulți medici, în special cei aflați la începutul carierei sau cei din localități mai mici, se confruntă deja cu dificultăți financiare, fiind nevoiți să acopere cheltuielile din propriile resurse.

În plus, Cosmin Alexandrescu subliniază necesitatea dialogului constant cu reprezentanții CNAS pentru a găsi soluții la această problemă în creștere.

„Au crescut costurile, a crescut inflația, au crescut prețurile. Nu se mai poate susține activitatea unui cabinet, în aceste condiții. Să nu uităm, medicii specialiști nu lucrează doar cu creionul, marea majoritate a lor au nevoie de aparatură. Aparatura costă, consumabilele costă. Din ce? Nu avem cum să supraviețuim”, a mai spus președintele Asociației Medicilor de Ambulator.

Un medic la început de drum aduce bani de acasă

De asemenea, medicul Cristian Diaconu, membru în Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator, a atras atenţia că punctul de consultaţie este de doar 4,5 lei, iar un medic începător sau cu mai puţini pacienţi poate încasa de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate până la 12.000 de lei, bani cu care trebuie să achite o mulţime de facturi, utilităţi, consumabile, dar să asigure şi salariul unei asistente şi chiar al său. În final, ajunge să aducă bani de acasă.

„O consultaţie are 10,8 puncte pentru adultul standard, până în 60 de ani, ceva mai mult pentru vârstnici, peste 60 de ani. E ceva mai mult şi la specialităţile chirurgicale cum ar fi oftalmologie, oftamologie, ortopedie. Dar să luăm pacientul standard de 10,8 puncte, înmulţit cu 4,5 lei, însemană 55 de lei, cam atâta este o consultaţie, în timp ce în sectorul privat se lucrează cu sume între 250-500 de lei.

Am auzit şi de cazuri extreme cu 1.000 de lei consultaţia. E clar că la noi sistemul e conceput pe bază de cantitate. Deci trebuie consultaţi cât mai mulţi pacienţi ca să acumulezi cât mai multe puncte”, a precizat dr. Cristian Diaconu pentru sursa citată.