Este o situație de criză în țara noastră potrivit jurnaliștilor britanici. The Guardian a arătat, într-un amplu articol, că un număr de 43.000 de doctori au părăsit România de la aderarea în UE. Potrivit sursei citate, eforturile administrației de la București, printre care și dublarea salariilor în sectorul medical, par insuficiente să schimbe. Jurnaliștii au vorbit, în context, de efectele migrației asupra sistemului de sănătate din România.

„Aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni români au părăsit ţara în deceniul de după aderarea la UE, potrivit unui studiu recent, iar Ministerul Sănătăţii estimează că în aceeaşi perioadă 43.000 de medici au părăsit ţara. În acelaşi timp, un studiu al Biroului pentru estimarea Populaţie din Statele Unite estimează că populaţia României va scădea cu 22% până în anul 2050, cel mai accentuat declin la nivel global, din cauza unui cumul de factori precum emigraţia, mortalitate ridicată şi natalitate scăzută”, notează cei de la The Guardian., citați de adevărul.ro

Jurnaliștii britanici au luat cazul unui spital din Slobozia, unde personalul secției de maternitate este asigurat de cadre ce au depășit vârsta de pensionare.

„Gabriela Dumitru ar fi trebuit să iasă la pensie acum mai mulţi ani, dar în schimb, lucrează mai multe ore ca niciodată. În vârstă de 65 de ani, ea este una dintre cei doi medici ai secţiei de neonatologie din Slobozia, un oraş deprimat, aflat la 2 ore distanţă de capitala Bucureşti. Dumitru are câte 3-4 gărzi de 24 de ore pe săptămână, reuşind să prindă câte o oră de somn atunci când e posibil pe o canapea, într-o cameră mică, decorată cu poze cu pisici. Colegul ei are 75 de ani, şi oficial a ieşit la pensie acum 15 ani. Cei doi au sarcina să se ocupe de munca a 4 sau 5 doctori, având circa 1.200 de naşteri pe an şi având grijă de nou născuţii cu probleme”, precizează The Guardian.

Potrivit ziariştilor britanici, doar în judeţul Ialomiţa procentul de posturi vacante în sănătate este de 44%, iar la nivelul întregii ţări este de 26%, „ceea ce înseamnă că societatea plăteşte pentru pregătirea medicilor tineri care apoi aleg să părăsească ţara”.