Măsura adoptată recent de Guvern privind reducerea la 5% a TVA pentru mai multe tipuri de afaceri ar trebui să producă efecte pozitive cel puţin din perspectiva creşterii gradului de colectare a impozitului, însă sunt necesare anumite clarificări în condiţiile în care vor apărea discriminări între tipurile de unităţi de alimentaţie publică, consideră Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România.
În acest context, ca urmare a modificărilor, o pizza livrată la domiciuliu va avea un TVA de 9%, în timp ce pentru una consumată la restaurant taxa pe valoare adăugată va fi de doar 5%, noua cotă aprobată prin ordonanţă de urgenţă. Asta pentru că doar agenţii care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, precum servirea la masă, vor putea beneficia de avantajul cotei reduse.
Acelaşi tratament va avea şi o patiserie care nu dispune de spaţiu şi nu prestează servicii conexe (de exemplu, servire la masă) şi care nu va putea aplica cota redusă de TVA de 5%. Pe de altă parte, o afacere mai mare, care dispune de spaţiu cu mese şi angajează ospătari, chelneri, barmani va putea să aplice cota redusă.

„Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operaţiunilor de restaurant şi catering”, precizează specialiștii EY România.
Deşi scăderea TVA de la 1 noiembrie are drept scop să reducă evaziunea şi să micşoreze preţurile, specialiştii atrag atenţia că vor apărea şi discriminări între comercianţi. Spre exemplu, o patiserie sau o altă afacere mică ce nu dispune de spaţiu de servire nu va putea aplica TVA de 5%. În acelaşi timp, o afacere mai mare, care dispune de spaţiu cu mese şi angajează ospătari, chelneri şi barmani va putea să aplice cota redusă.

În concluzie, proiectul nu este foarte bine definit, iar specialiştii cer clarificări în acest sens pentru a se şti exact ce afaceri vor putea să aplice cota redusă de TVA.

În ceea ce priveşte turismul local, ANAF s-a confruntat, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru declararea veniturilor, şi prin urmare, plata TVA de către agenţii economici.