Biroul Federal de Investigaţii a înfiinţat un site pentru a aduna informaţii, fotografii sau înregistrări video cu susţinătorii preşedintelui american Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington, conform DPA.
FBI acceptă ponturi şi imagini din media digitale care prezintă acte de revoltă şi de violenţă în clădirea Capitoliului şi în zona din împrejurimi”, a anunţat instituţia pe site-ul său.

Anchetatorii pot de asemenea profita de dovezile de primă mână constând în fotografii şi filmări postate chiar de autorii asaltului pe social media. Multe dintre feţele lor sunt lesne de recunoscut, întrucât cei mai mulţi au ignorat obligativitatea purtării măştii în contextul pandemiei de coronavirus. În filmările postate de reţelele de socializare se poate vedea cum mulţimea merge pe holurile instituţiei şi pătrunde în cel puţin două săli şi în birouri ale congresmenilor.

Evenimentul care va marca istoria

Imaginile surprinse în interiorul impozantei clădiri a Capitoliului, situată în inima capitalei federale americane, vor marca istoria: congresmeni purtând măşti de gaze, agenţi de poliţie îmbrăcaţi în civil pe culoarele Congresului SUA. Ele vor rămâne pentru totdeauna asociate cu finalul zbuciumat al mandatului lui Donald Trump, care pare totuşi extrem de izolat în tabăra republicană, relatează AFP. De aproape două luni, acesta refuză să-şi accepte înfrângerea şi promovează teoria unei conspiraţii contra sa. În tumultul evenimentelor, o femeie a fost împuşcată mortal în clădirea Capitoliului de un glonţ tras de poliţişti. Această rezidentă din California se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare ardentă a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Alte trei persoane şi-au pierdut viaţa în zona Capitoliului miercuri, dar pentru moment poliţia nu leagă aceste decese de violenţele din Congres.

Reacția celorlalte țări

Acest asalt a provocat indignare și peste hotare. Berlinul i-a cerut lui Donald Trump să ”înceteze să calce în picioare democraţia”, în timp ce Londra a denunţat ”scenele ruşinoase”. Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel la rezistenţă în faţa ”violenţei unora” contra democraţiilor. O intervenţie aparte a avut secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a denunţat ”scenele şocante”, el subliniind că rezultatul scrutinului democratic din SUA trebuie să fie ”respectat”.

Potrivit US Capitol Historical Society, este prima dată când Capitoliul a fost invadat după ce clădirea a fost incendiată de către trupele britanice în 1814.