Vicepreședinte al Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a tras un semnal de alarmă la adresa României, comentând că modificarea Legilor Justiției și problemele privind statul de drept afectează investițiile și dezvoltarea economică a țării noastre. 

„Și trebuie să spun că sunt extrem de îngrijorat cu privire la evoluțiile din unele state membre, pentru că situația este „otravă” pentru mediul investiţional (…) nu este bună pentru crearea de locuri de muncă, pentru modernizarea societății și pentru dezvoltarea economică”, a avertizat el. 

Jyrki Katainen, care este și comisar european pentru Locuri de muncă, Investiţii, Creştere economică şi Concurenţă, a menționat că problemele semnificative ce afectează statul de drept în Polonia astăzi sunt teme pe care le discută cu regularitate cu investitorii străini. “Așa că mulți potențiali investitori sunt foarte interesați de evoluțiile actuale din Polonia, dar și din Ungaria și România”, a spus Jyrki Katainen.
În opinia sa, “dacă intenționezi să investești – să spunem, 100 de milioane de euro – într-o activitate de producţie într-o anumită țară, vrei să știi dacă vei avea parte de o justiție corectă în caz că se întâmplă ceva”. Comisarul European a arătat că investitorii solicită constant analize asupra independenței sistemului judiciar în țările vizate.

„Problemele legate de statul de drept (…) au și consecințe economice, e important să reținem acest lucru”, a conchis comisarul european.

România a fost atenționată de către Comisia Europeană, în raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate în ultimii ani.