O femeie și nepotul ei, în vârstă de 53 și 34 de ani, au murit într-un incendiu în San Lorenzo, un orășel din provincia Reggio Calabria, în timp ce încercau să își salveze măslinii din calea focului, în Italia.

Victimele au fost cuprinse de flăcări

Cadavrele, complet carbonizate, au fost găsite în interiorul plantației de măslini, lângă un vehicol agricol. La fața locului au intervenit agenții de la Poliția de Stat și de la Carabinieri, informează publicația italiană La Stampa.

Incendiul s-a produs în localitatea Gutta, în zona Parcului Național Aspromonte, un teritoriu verde fascinant grav afectat în ultimele zile de un număr impresionant de incendii. Procuratura din Reggio Calabria a început o anchetă pentru a stabili eventuale responsabilități pentru moartea celor două persoane, investigație care nu va putea să nu facă referire și la cauzele incendiului, cu siguranță de origine rău intenționată.

Speranțele de a identifica cine a declanșat flăcările, care s-au răspândit rapid, sunt slabe, iar situația incendiilor din toată Calabria devine din ce în ce mai critică. Primarul din Reggio Calabria, Giuseppe Falcomatà, este „în contact cu toți primarii care se confruntă cu această urgență gravă pe prima linie”.

Falcomatà a cerut ca Regiunea Calabria să declare stare de urgență pentru toate localitățile din provincia Reggio afectate de incendii: „În aceste ore, cu coordonarea Prefecturii, continuăm să monitorizăm situația, care rămâne foarte gravă. Mai multe zone au fost evacuate pentru a evita să se întâmple ce este mai rău”.

Situație de urgență în Calabria

Președintele Regiunii Calabria, Nino Spirlì, a intervenit și el asupra situației de urgență.

„În Calabria sunt active în prezent 57 de incendii, împotriva cărora sunt desfășurate 73 de echipe de specialiști și diverse avioane. Este un moment dramatic pentru multe teritorii din Calabria și pentru multe familii. Din păcate, flăcările de astăzi au provocat și două victime. Compania Calabria Verde, Protecția Civilă, Prefecturile, pompierii și voluntarii, cărora le revine toată recunoștința pentru efortul pe care îl fac, lucrează neobosit pentru a limita focurile și pentru a pune în siguranță centrele locuite și culturile. Nu este ușor și, bineînțeles, noul val de căldură arzătoare care vine nu le va facilita sarcina deja dificilă”.

Dar Calabria nu este singura regiune care se confruntă cu acest flagel. Sicilia „a declarat stare de criză și de urgență timp de șase luni din cauza incendiilor grave, care au avut loc deja de la sfârșitul lunii iulie și a riscului permanent pentru următoarele câteva săptămâni, din cauza situației meteo climatice excepționale”, a anunțat, la sfârșitul unei întâlniri extraordinare, președintele Regiunii Sicilia, Nello Musumeci.

În Emilia Romagna, în schimb, s-a extins din nou starea de pericol grav din cauza riscului de incendii forestiere: măsura a fost aprobată în urma situației climatice pe termen mediu și a numărului de incendii – 77 în șapte zile – înregistrate de poliția forestieră și de pompieri. Imaginea conturată de Legambiente este dramatică: focurile care „devorează porțiuni mari” ale țării ating în unele cazuri – în Sicilia, Sardinia, Calabria, Abruzzo – „extensii rar observate înainte. În ultimele zile – scrie asociația – ne confruntăm cu multiplicarea evenimentelor definite drept „extreme”, care „depășesc capacitatea de control, cu o intensitate mai mare de 10.000 kW pe metru și o viteză de propagare de peste 3 km pe oră”.

În fața acestei situații, ministrul Agriculturii, Stefano Patuanelli, a asigurat că „Guvernul nu va rămâne cu mâinile în sân în fața acestor devastări. Mii de companii agricole plătesc un preț foarte mare. Guvernul este prezent, va face totul pentru a le ajuta să se ridice, cu intervenții și în derogare de constrângerile actuale, inclusiv activarea Fondului Național de Solidaritate”.