Hunedoara luptă cu greu cu pandemia de coronavirus. Spitalul Judeţean de Urgenţă se află într-o situaţie critică. Toate locurile de la ATI  sunt ocupate, iar ambulanţele sunt nevoite să aştepte zeci de minute

Anunțul a fost făcut de Prefectura Hunedoara, iar potrivit sursei citate, pacienţii nu pot fi transferaţi la alte unităţi medicale din judeţ din cauză că şi acestea se confruntă cu un număr ridicat de cazuri.

În acest context, ambulanţele sunt nevoite să aştepte zeci de minute pentru a se elibera paturi pentru pacienţii pe care îi transportă.  De menționat este faptul că, precizările Prefecturii vin în contextul în care, în judeţul Hunedoara, în ultimele două săptămâni au fost confirmate în medie 146 de noi cazuri de COVID-19 zilnic.

Totodată, în ultimele 14 zile se înregistrează un număr foarte mare de persoane internate la ATI-COVID şi în secţiile medicale COVID, mai precizează sursa citată.

“Ambulanţele sunt nevoite să aştepte zeci de minute până la eliberarea paturilor pentru pacienţii pe care îi transportă, iar la serviciul de urgenţă şi la radiologie sunt examinaţi zilnic peste 100 pacienţi. O mare parte a pacienţilor care prezintă forme grave este formată din persoane care au avut simptome de COVID 19, dar au apelat târziu la ajutorul medicilor, printre aceştia aflându-se şi tineri, într-o mai mare măsură decât în urmă cu două săptămâni”, afirmă reprezentanţii Prefecturii.

Situație critică la spitalul din Huneodara

Sursa citată mai precizează că medicii din Deva consideră că situaţia este critică, fiind aproape imposibil să transfere pacienţi la alte spitale din judeţ din cauza numărului mare de bolnavi COVID care sunt internaţi la unităţile medicale hunedorene.

În același timp, la SJU sunt internaţi şi pacienţi neinfectaţi cu Sars-Cov-2, dar cu alte patologii, care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate.

În acest context, prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, a analizat situaţia medicală de la SJU Deva, împreună cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Sebastian Mezei, şi cu directorul medical al SJU, dr. Lucian Miron.

Potrivit acestora, situația de la Hunedoara se apropie de limita funcționării. Reprezentanții transmit oamenilor să respecte în continuare regulile pentru a putae ține sub control pandemia de coronavirus.

“Prefectul Călin Petru Marian transmite că sistemul sanitar hunedorean este aproape la limita funcţionării din cauza numărului mare de cazuri COVID 19 şi le solicită hunedorenilor să respecte cu stricteţe toate măsurile de prevenire a infectării, cele mai importante fiind evitarea aglomeraţiei şi purtarea măştii de protecţie. În acelaşi timp, autorităţile locale din zonele carantinate sau cu număr mare de cazuri pozitive trebuie să acorde o atenţie specială respectării măsurilor de protecţie sanitară”, se mai arată în comunicat.

De menționat este faptul că, din cele 69 de oraşe şi comune ale judeţului Hunedoara, în 43 se înregistrează o incidenţă de 3/1000 locuitori.