La nivel primar, oricine cauta o informatie se supune unor motoare de cautare care fac cat de cat lumina in noianul de fire si legaturi. Nu prea se inghesuie nimeni sa faca masuratori Internetului. Este ca si cum ai incerca sa calculezi si sa trasezi cu precizie drumul parcurs de un om beat. Indicatori care sa stabileasca anumite aspecte legate de Web se gasesc destul de rar si sunt inca intr-un stadiu embrionar. Lumea moderna vrea sa investeasca in Internet, dar are nevoie de date concise care sa arunce o anumita lumina asupra fenomenului.
Cresteri necontrolate pe Internet
Internetul creste cu o rata pe care nu a mai intalnit-o nimeni in istoria mass-media. Din 1995, pana in prezent, numarul site-urilor de Web cu domeniu unic a crescut de patru ori in fiecare an si unii estimeaza ca afluenta de trafic se dubleaza la fiecare 100 de zile. Si asta doar la un an dupa ce rata de crestere, cu mai mult de 100% pe an, a fost considerata ridicata.
Specialisti de la Internet Valley incercau sa dea anumite raspunsuri in privinta masuratorilor, introducand termeni ca Nivel de Influenta si iFactor. Se incerca infiintarea unor evaluatori care sa defineasca capacitatile unei firme ce isi desfasoara o parte din activitate pe Internet.
Nivelul de influenta descrie abilitatea unei companii de a crea o marca recunoscuta pe Web. Informatiile necesare pentru determinarea nivelului de influenta pot fi sortate dupa un numar de criterii, incluzand totalitatea hiperlink-urilor catre site-ul companiei.
Studiile arata ca cel mai frecvent mod in care navigatorii gasesc pagini Web este prin intermediul hiperlink-urilor externe. Companiile cu o baza serioasa de hiperlink-uri externe site-ului sunt mult mai curtate si mai cautate decat companiile care nu au asa ceva. Fireste, o asemenea concluzie a atras dupa sine un fenomen normal. Multe site-uri, pentru a parea mai atractive, s-au imbogatit peste noapte cu link-uri care sa le ridice cota pe piata. Pe langa acesta au aparut si depanatori de link-uri, care dispun de scule ce pot deosebi un link real de unul imaginar.
iFactor este un indicator care compara nivelul de influenta al unei companii Web cu nivelul vanzarilor. Cum e-commerce-ul devine o mare felie din totalul vanzarilor unei companii, nivelul de influenta va avea efect asupra imaginii firmei, putand sa o duca in sus sau in jos. In acest fel, piata desfasurata prin comert electronic devine mult mai atasata de nivelul de influenta. Un iFactor de 1.0 arata ca firma are parametri egali in ambele cazuri: nivel de influenta si vanzari e-commerce. Un iFactor mai mare de 1.0 prezinta o companie cu un nivel de influenta mai mare decat vanzarile, dar cu perspective de a creste vanzarile. Un iFactor mai mic de 1.0 exprima o deficienta a influentei pe Net, care va conduce in scurt timp si la scaderea vanzarilor bazate pe legaturile Internet.
Pentru a determina iFactorul unei companii se procedeaza astfel: se alcatuiesc doua topuri, unul al vanzarilor prin e-commerce si unul al nivelului de influenta. Compania noastra se afla in cele doua topuri pe doua locuri distincte. Este cautata compania al carei loc in clasamentul pe nivel de influenta coincide cu al companiei noastre, dar in topul vanzarilor. iFactor este raportul dintre volumul de vanzari al primei companii si nivelul de influenta al celei de-a doua. De exemplu, in 1997, IBM a vandut de mai mult de 78 de miliarde, fiind cotata ca prima companie luata dupa acest criteriu. Dar ca nivel de influenta, IBM a fost cotata de-abia a sasea. In acest caz, compania care era pe locul sase in topul vanzarilor, Compaq (24 miliarde USD), va fi luata ca referinta pentru a divide datele de la IBM, rezultand un iFactor de 0.313 pentru gigantul industrial.
In acest moment, multi investitori saliveaza primind informatii despre viitorul companiilor pe Internet, mai ales ca multe dintre aceste companii fac o campanie agresiva in privinta pozitiei lor si a posibilitatilor de extindere. Era normal ca o serie de critici sa se ridice si sa atraga atentia asupra lipsei de informatii si de parametri care sa defineasca succesul unei asemenea companii.
Cateva companii pretind a fi dintre cele mai mari pe Internet, desi au vanzari putine sau chiar deloc, dar genereaza un nivel de influenta puternic pe Web si comunitati Internet cu o crestere rapida si dispun de o solida tehnologie in utilizarea e-commerce-ului.
Matrapazlacuri
on-line
In acelasi timp, multi altii spera ca numai redactarea unui plan de afaceri pe termen lung si folosirea de giumbuslucuri de genul „.com” si altele similare, dar fara masuratori clare, vor fi suficiente pentru a atrage mai multa atentie din partea investitorilor. Cateodata, ambele tipuri de apropiere functioneaza, dar ce criterii pot utiliza investitorii pentru a putea discerne intre cele doua tipuri?
In ultimii patru ani, Internet Valley a studiat nivelul de influenta a companiilor lidere in diferite industrii: industria calculatoarelor, publicatii on-line, banci on-line si alte institutii. Rezultatul cercetarilor dezvaluie acele companii care au o prezenta Web si o rezonanta puternica printre consumatorii Web, ceea ce conduce la o inevitabila crestere a traficului si a vanzarilor on-line.