Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care generează prejudicii industriei muzicale din România şi acţionarea în scopul sancţionării persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe.

În anul 2008 AIMR a devenit asociaţie de sine stătătoare, până atunci a funcţionat ca departamentul de anti-piraterie al UPFR-ului. La înfiinţare AIMR a primit sprijinul Federaţiei Internaţionale a Industriei Fonografice (IFPI).

AIMR este abilitată să acţioneze în numele membrilor săi în toate cazurile de încălcare a drepturilor acestora prevăzute de Legea nr. 8/1996, să susţină campanii media şi de comunicare, să organizeze seminarii, dezbateri, studii asupra legislaţiei naţionale şi internaţionale, strategii procedurale juridice şi administrative pentru prevenţia şi protejarea drepturilor de autor, să susţină formarea profesională a unor specialişti sau experţi tehnici în domeniul pirateriei şi să propună modificări legislative.

AIMR a fost în prim plan în urmă cu câţiva ani când a dat în judecată Trilulilu. În cele din urmă cele două părţi au ajuns la o înţelegere.