Sistemul de pensii este ineficient. Românii primesc la pensie doar 60% din ce au contribuit de-a lungul vieţii

Sistemul de pensii din România este ineficient, potrivit specialiștilor economici. După ce muncesc 35 de ani, cetățenii români primesc pensie doar 12 ani. Pe scurt, iau înapoi o parte mică din banii munciți.

După ce ies din activitatea profesională, cetățenii români mai trăiesc circa 12 ani ca să încaseze pensia. Mai exact, primesc înapoi cam jumătate din cât au cotizat în tinerețe, potrivit economistului Adrian Codîrlașu, citat de Antena 3 CNN.

Fiecare român cotizează 21,25% din salariu pentru pensie. Calculând pe baza unui salariu minim brut de 3.000 lei, se duc la sistemul public de pensii 595 de lei pe lună. După 35 de ani de muncă, ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.

Oamenii cotizează timp de 35 de ani, virând la bugetul statului aproximativ 50.000 de euro. După ce iese din activitatea profesională, un român încasează sub formă de pensie doar 30.000 de euro.

Pe scurt, 20.000 de euro rămân la statul român și sunt redistribuiți. Potrivit sursei citate anterior, acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de pensii este ineficient.

Cum se poate recalcula pensia?

Oamenii care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru prin solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea pensiei se poate face de cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă și de cei care au mai lucrat după ce au ieșit la pensie.

După orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, oamenii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii.

(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. (2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) şi (11) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”, scrie în Legea Pensiilor, Articolul 107.