În urmă cu câțiva ani, avioanele fără pilot erau apanajul instituțiilor guvernamentale din câteva ţări foarte dezvoltate, însă, în prezent, acestea constituie o alternativă mult mai accesibilă la imaginile obţinute prin sateliţi. Aeronavele fără pilot sau dronele, oferă o reproducere fidelă a suprafeţelor terestre şi a unor elemente de detaliu, cu costuri și riscuri reduse în mod semnificativ față de modalitățile clasice de obținere a acestor imagini.  Aeronavele fără pilot schimbă modul în care percepem lumea, în care culegem informațiile și ne raportăm la realitatea înconjurătoare. Beneficiile acestor sisteme nu se limitează la creșterea productivității și reducerea costurilor, ci se va măsura în următorii ani și prin creșterea nivelului de trai și chiar prin salvarea de vieți omenești.

„Integrarea dronelor în activități și servicii se numără printre prioritățile strategice ale celor mai importante companii de tehnologie din lume. Este parte și din agenda Teamnet”, afirmă Bogdan Nedelcu. Potrivit lui, piața avioanelor fără pilot la nivel mondial se apropie de 6,6 miliarde de euro și peste 100.000 de companii din întreaga lume au descoperit beneficiile utilizării acestor sisteme. „Și noi am construit în România un centru de cercetare unde am dezvoltat un produs inovativ – un avion fără pilot, denumit Hirrus – ce va fi folosit în domenii precum cadastru, situații de urgență, controlul migrației, paza frontierelor, paza de coastă, aducând costuri scăzute și risc mai mic pentru populație”, a declarat reprezentantul Teamnet Group, în cadrul dezbaterii organizată de revista Capital.
La nivel global, potrivit unui studiu Business Insider Intelligence, industriile principale care utilizează avioane fără pilot sunt cea fotografică, pentru obținerea imaginilor din aer (42,9%), imobiliară (20,7%), de utilități (10,9%), construcții (8,6%) și agricultură (8%). Deși pare că e o industrie la început de drum, există deja trei tipuri principale de drone: jucării, drone de consum și aeronave fără pilot din gama Enterprise precum Hirrus (destinate utilizării în scop profesional).

În prezent, folosim GPS sau Google Maps. Cred că, în următorii 5 ani, fiecare dintre noi vom deține sau vom folosi produse obținute din avioane fără pilot, realizate în România. Pentru a încuraja inovația și succesul ei, dacă noi vom adopta propriile inovații în țara noastră, și piața internațională o va face.

Bogdan Nedelcu, Head of Strategic Projects Teamnet Group