Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației Stelian Fedorca, de anul viitor va începe procesul de implementare a proiectului privind înlocuirea manualelor şcolare cu e-book-uri, proces care va costa în total aproximativ 600 de milioane de euro. Acesta spune că există fonduri europene nerambursabile în acest sens, cofinanţarea urmând a fi plătită de Ministerul Educaţiei prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

"Manualele şcolare existente nu sunt bune. Ele sunt din 1996 – 1998 şi se retipăresc. O cheltuială inutilă de bani. De aceea, am venit cu un proiect, cu aceste e-book-uri, proiect pe care vom încerca să-l implementăm chiar din 2013. Pe acestea vor exista noile manuale. Sperăm ca până în luna martie să terminăm cu curriculum, iar din 2013 – 2014 să dăm unui număr cât mai mare de copii aceste e-book-uri, unde să aibă manualul în sistem electronic", a declarat Fedorca.

Secretarul de stat este de părere că prin implementarea acestui sistem se pot economisi patru milioane de euro anual, bani care se cheltuie pe retipărirea unor manuale, în mare parte nefolositoare la clasă pentru că sunt depăşite.

De asemenea, acesta susţine că proiectul are numeroase alte avantaje, atât pentru elevi cât şi pentru mediu. "Acei bani ar putea fi utilizaţi, din aproape în aproape, pentru dotarea şcolilor cu aceste e-book-uri unde elevii să aibă manualele în format electronic. Pe de o parte, este bine şi pentru sănătatea lui, mai ales pentru cei care au foarte multe manuale şi sunt destul de grele, adunate, iar pe de altă parte, din punct de vedere ecologic, pentru că astfel se taie mai puţini copaci şi se consumă mai puţină hârti", susține acesta.
"Vă rog să pregătiţi deja proiectul să implementăm ceea ce ne doream de mult – acel proiect de internet pentru unităţile de învăţământ, wireless gratuit pentru toate unităţile de învăţământ şi pentru instituţiile publice. Cred că putem să fim în acest domeniu înaintea altor ţări cel puţin din regiune, dacă în toate şcolile vom avea acces la internet", spunea premierul Victor Ponta ministrului Comunicațiilor, Dan Nica în urmă cu o săptămână.
Vis sau o posibilă realitate? "Dacă va avea şi conexiune la internet există foarte multe platforme de comunicare între elevi şi profesori, profesorul putând chiar să-i corecteze temele, iar părintele poate intra pe fir pentru a-l urmări. Ar fi păcat să nu folosim această tehnologie, în avantajul pregătirii copiilor’, a adăugat Stelian Fedorca.

Alianța pentru o Românie Curată a dorit să afle anul acesta care este procentul de informatizare al scolilor din invatamantul preuniversitar, printre altele. Rezultatele fac ca speranțele Ministerului Educației să pară exagerate, într-un timp atât de scurt: în cele 27 de judete care au răspuns la sondajele ARC, există 7.278 unități de învățamant (școli și grădinițe), din care 5.148 sunt dotate cu calculatoare, iar 4.730 au acces la internet. "Si totuși, deși pe hârtie învățământul preuniversitar stă oarecum bine la capitolul informatizare, sunt multe județe unde școlile au fost dotate cu calculatoare, însă nu s-a reușit și instalarea internetului, facându-le practic aproape inutilizabile", notează reprezentanții ARC.